ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Δύο νέοι απινιδωτές στο κέντρο και ένας στην Αλικαρνασσό

226

Διευρύνεται το δίκτυο των αυτόματων απινιδωτών του Δήμου Ηρακλείου, στο οποίο προστέθηκαν τρία νέα μηχανήματα, στην  πλατεία Αγίου Μηνά, στην πλατεία Κορνάρου, στο κτήριο του πρώην Δημαρχείου Αλικαρνασσού, Διονυσίου 13 Α.

Πιο συγκεκριμένα στο ήδη υπάρχον δίκτυο του Δήμου Ηρακλείου προστέθηκαν άλλοι τρεις Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (ΑΕΑ) οι οποίοι βρίσκονται τοποθετημένοι σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, μέσα σε ειδικά κουτιά με σήμανση (Διεθνές σήμα ΑΕΑ) και είναι διαθέσιμοι για χρήση από τους πολίτες καθημερινά όλο το 24ωρο.

Οι νέοι Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (ΑΕΑ) έχουν τοποθετηθεί ήδη στην  πλατεία Λιονταριών, την κεντρική είσοδος Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, το Μέγαρο Αχτάρικα, στην πλατεία Δασκαλογιάννη, στην κεντρική είσοδο Δημοτικού Κτηρίου Δημοτολογίου – Πολεοδομίας – Εφετείου Ηρακλείου πλατεία Κύπρου 5, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο Κέντρο Κοινότητας, στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 22.

Η εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή αποτελεί την 3η συχνότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, με πάνω από 275.000 θύματα το χρόνο στην Ευρώπη (αναλογία περίπου 50 θύματα ανά 100.000 κατοίκους το χρόνο) και ποσοστό επιβίωσης που δεν ξεπερνά το 10%, με μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα.

Γνωρίζοντας ότι οι μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα ξεκινούν μετά τα πρώτα 3-5 λεπτά, γίνεται φανερό ότι πολλές ζωές θα είχαν σωθεί εάν περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους γνώριζαν, ήταν διατεθειμένοι να ξεκινήσουν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ – CPR) και είχαν στη διάθεσή τους έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (ΑΕΑ – AED).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει