ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ: Θέλουν να βάλουν τάξη στο χάος

282

Με παράταση των εργοταξιακών ρυθμίσεων σε όλη τη ζώνη ανάπλασης στο κέντρο της πόλης ώστε να εμποδίζεται η κίνηση των οχημάτων  και εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, πρόκειται να απαντήσει  ο Δήμος Ηρακλείου στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πόλης, και συγκεκριμένα στη Δικαιοσύνης, την Έβανς την Ίδης και τη 1821,  όπου καθημερινά καταγράφονται  δεκάδες παράνομα παρκαρίσματα και ανεξέλεγκτη κίνηση των ΙΧ.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Λότζια στην οποία συμμετείχαν η Τροχαία, η Δημοτική Αστυνομία, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι αντιδήμαρχοι Μαρίνος Παττακός και Γιάννης Αναστασάκης και η γενική γραμματέας του Δήμου Ευγενία Στυλιανού.

Την ίδια στιγμή με κατ’ επείγουσα επιστολή του το Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου ζητά την άρση του αποκλεισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων και τη σταδιακή πλήρη επαναφορά των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που ίσχυαν πριν από την έναρξη των έργων.

Κεκλεισμένων των θυρών η σύσκεψη

Κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκε χθες το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στους πρόσφατα αναπλασμένους δρόμους της πόλης, όπου ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται προβλήματα όχι μόνο από την ανεξέλεγκτη κίνηση και στάθμευση των οχημάτων, αλλά και λόγω των φθορών που έχουν σημειωθεί στους πρόσφατα πλακοστρωμένους δρόμους.

Το γεγονός ότι η εργοταξιακή σήμανση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στη ζώνη ανάπλασης στο κέντρο της πόλης έχει λήξει, δεν αφήνει νομιμοποιητική βάση σε Τροχαία και Δημοτική Αστυνομία να παρέμβουν και να βεβαιώσουν παραβάσεις. Με τον τρόπο αυτό επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση στο κέντρο της πόλης, όπου κυριαρχεί αυτό το απαράδεκτο  σκηνικό το οποίο δεν αποτρέπει κανείς.

Με βάση αυτά τα δεδομένα στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης αποφασίστηκε να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, στην εργοταξιακή ρύθμιση βάση της οποίας απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθεί σχετική εισήγηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία θα εγκρίνει την παράταση της απαγόρευσης της κίνησης των ΙΧ στη ζώνη ανάπλασης του κέντρου της πόλης.

Παράλληλα αποφασίστηκε να  τοποθετηθούν μπάρες και πινακίδες που θα απαγορεύουν την κίνηση των οχημάτων στις κεντρικές οδούς που έχουν αναπλαστεί. Το τρίτο μέτρο που αποφασίστηκε είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο της Τροχαίας όσο και της Δημοτικής Αστυνομίας ώστε να μπει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη κίνηση των ΙΧ.

Ωστόσο είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης στο κέντρο της πόλης δείχνει ότι  έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων για το Δήμο Ηρακλείο, σε σχέση με το πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης αν θα επιτρέπεται ή αν θα απαγορεύεται η κίνηση των ΙΧ, των λεωφορείων και των ταξί.

Ενώ έχει λήξει από τις 18 του Σεπτέμβρη η αστυνομική διάταξη που απαγόρευε την κυκλοφορία στον «σταυρό» της πόλης, ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει πάρει ακόμα καμία απόφαση σε σχέση με το αν θα επιτρέπεται ή αν θα απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να επικρατεί μια χαοτική κατάσταση στο κέντρο και συγκεκριμένα στη Δικαιοσύνης, την Έβανς, την Ίδης και τη 1821, με δεκάδες παράνομα παρκαρίσματα και ανεξέλεγκτη κίνηση των οχημάτων την οποία δεν εμποδίζει κανείς, ακριβώς επειδή βρίσκεται στον αέρα το επίμαχο θέμα της κυκλοφοριακής οργάνωσης στην καρδιά της πόλης.

Το όλο θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο υπηρεσιακής σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν η Τροχαία, η Δημοτική Αστυνομία, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι αντιδήμαρχοι Μαρίνος Παττακός και Γιάννης Αναστασάκης και η γραμματέας του Δήμου Ευγενία Στυλιανού.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, αναδείχτηκαν όλα τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν, επειδή τόσο η Τροχαία όσο και η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορούν να παρέμβουν, καθώς δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο που να νομιμοποιεί την παρέμβασή τους για να αποτρέψουν τη στάθμευση και τη διέλευση των ΙΧ.

Σε αυτή τη βάση, εκείνο το οποίο αποφασίστηκε είναι να δοθεί μια παράταση μέχρι το τέλος του χρόνο, στην εργοταξιακή ρύθμιση βάσει της οποίας απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων και για τον σκοπό αυτό θα τοποθετηθούν μπάρες και πινακίδες που θα απαγορεύουν την κίνηση των οχημάτων στις κεντρικές οδούς που έχουν αναπλαστεί.

Ωστόσο είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων για τον Δήμο Ηρακλείου σε σχέση με το πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, αν δηλαδή θα επιτρέπεται ή αν θα απαγορεύεται η κίνηση των ΙΧ, των λεωφορείων και των ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει