“Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης”

238

Για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης κάνει λόγο ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης, που προχώρησε χθες σε κατάληψη της πρυτανείας του ιδρύματος.

«Οι εστίες, ακόμα και σήμερα με τους λιγότερους εισακτέους των τελευταίων χρόνων, αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και το 5% όλων των ενεργών φοιτητών. Επιπρόσθετα το ζήτημα της εύρευσης κατοικίας για τις οικογένειες όλων των συναδέλφων είναι τραγικό.

Τις περισσότερες φορές το μέσο νοίκι ξεπερνά τα 350 – 400 ευρώ το μήνα και μάλιστα για ένα δωμάτιο που καλά – καλά δεν χωράμε.

Πολλοί πρωτοετείς αλλά και μεγαλύτεροι συνάδελφοι, αποκαρδιωμένοι από τα υπέρογκα κόστη, αναγκάζονται να κάνουν διακοπή σπουδών ώστε να τα βγάλουν πέρα ή δουλεύουν σεζόν, ήλιο με ήλιο, ώστε να έχουν ένα κομπόδεμα για να τα βγάλουν πέρα το χειμώνα», αναφέρουν οι εστιακοί φοιτητές.

Καταγγέλλουν, ακόμα, πως «υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που πετιούνται έξω από την εστία διότι δεν έχουν περασμένα μαθήματα στο φοιτητολόγιο, ενώ παρακολουθούν κανονικά την σχολή τους και περνάνε μαθήματα στην επαναληπτική εξέταση του Σεπτέμβρη ή ακόμα και περίπτωση συναδέλφισας που παίρνει αναδρομικό επίδομα η οικογένειά της, για λόγους υγείας, και κόβεται λόγω της αύξησης που εμφανίζει στο εκκαθαριστικό της!».

Οι φοιτητές διεκδικούν τα εξής:

  • Κανένας εστιακός που δικαιούται δωμάτιο να μην πεταχτεί έξω από την εστία!
  • 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν.
  • Να καταργηθούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και το οικονομικό όριο να ανέλθει στις 30.000 ευρώ.Οι εστίες να δίνονται με οικονομικά-κοινωνικά κριτήρια και όχι ως έπαινος αριστείας.
  • Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων, υποδομών στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ, των δήμων, του ΕΦΚΑ, αλλά και ενοικίαση ξενοδοχείων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!
  • Κατάργηση των δημοτικών τελών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν σίτιση, ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κάλυψη με ευθύνη του κράτους των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων εντός της πόλης των Χανίων, αλλά και αχρησιμοποίητων κτηρίων του Δημοσίου, των δήμων και Περιφερειών για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει