Τουρκία: Η έκθεση της Κομισιόν κρατά “παγωμένη” την ενταξιακή διαδικασία

215

«Κίτρινη κάρτα» στην εξέλιξη των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνει το σχετικό κείμενο που εξετάζει την πρόοδο της χώρας.

Στο κείμενο της Ένωσης, υπάρχουν σαφέστατες αιχμές για τη στάση που κρατά η Τουρκία τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο όμως και απέναντι στην Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται αναλυτικά στις υπερπτήσεις που γίνονται πάνω από ελληνικά νησιά, στις ευθείες και άμεσες απειλές κατά της ελληνικής κυριαρχίας, ενώ τονίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «στρατηγικό συμφέρον για την ανάπτυξη συνεργατικής και αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με τη Τουρκία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης, καλεί εκ νέου σε αποφυγή κάθε απειλής που μπορεί να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Μετά από κάποιες θετικές εξελίξεις το 2021, οι σχέσεις με την Ε.Ε. επιδεινώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και απειλητικών τουρκικών δηλώσεων σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και κατά της Κύπρου» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου και προστίθεται:

«Επιπλέον, η Τουρκία συνέχισε να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν παράνομα τις ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Παρά τη διεθνή καταδίκη, η Τουρκία συνέχισε το σχέδιό της να ανοίξει την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούσαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται ότι «η ΕΕ, πιο πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2022, έχει επανειλημμένα προτρέψει την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή, να δημιουργήσει οποιαδήποτε πηγή τριβής ή να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών».

Υπάρχουν, επίσης, σοβαρότατες ενστάσεις για την εσωτερική κατάσταση στη Τουρκία. Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα τελευταία χρόνια «η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αντιστρέψει την αρνητική τάση σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, παρά την επανειλημμένη δέσμευσή της για ένταξη στην ΕΕ».

«Οι σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Υπήρξε περαιτέρω οπισθοδρόμηση σε πολλούς τομείς. Αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την οικονομική διακυβέρνηση και την καλή λειτουργία της οικονομίας της αγοράς», προστίθεται.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει