ΤΕΛΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ: “Σκούπα” στα παραπήγματα του Καρτερού

223

Το δεύτερο γύρο των κατεδαφίσεων στην αυθαίρετη παραγκούπολη του Καρτερού προετοιμάζουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να απελευθερωθεί πλήρως η έκταση των 2.500 τ.μ. που εδώ και δεκαετίες είχε καταληφθεί από μια αυθαίρετη παραγκούπολη.

Μικτό κλιμάκιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Πολεοδομίας, πραγματοποίησε αυτοψία με σκοπό να ξεκινήσει η προετοιμασία για την αποξήλωση και των τελευταίων παραπηγμάτων που έχουν μείνει στην πλαζ του Καρτερού, βάζοντας οριστικό τέλος στην παράνομη κατάληψη της έκτασης του δημοσίου από παραπήγματα, τροχόσπιτα και αυθαίρετες κατασκευές όσων για χρόνια απολάμβαναν δωρεάν διακοπές δίπλα στο κύμα.

Όπως είναι γνωστό, η αυθαιρεσίες αυτές είναι δημιούργημα ανοχής δεκαετιών, στη διάρκεια των οποίων οι δημοτικές Αρχές από τη μια κεραυνοβολούσαν με διαγγέλματα και καταγγελίες  τους καταπατητές και από την άλλη τους κάλυπταν με τη σιωπηρή ανοχή τους, κλείνοντας το μάτι στις αυθαιρεσίες τους τις οποίες κανείς δεν τις άγγιξε. Αυτή η ένοχη σιωπή των υπευθύνων ήταν η αιτία που εδραιώθηκε και πήρε άλλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια η αυθαιρεσία των καταπατητών.

Όπως είναι γνωστό, μέσα στο καλοκαίρι ξεκίνησε η εκτέλεση των 70 πρώτων αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τώρα τροχοδρομείται η διαδικασία για την αποξήλωση και των υπόλοιπων παραπηγμάτων που έχουν απομείνει, ώστε να απελευθερωθεί πλήρως η έκταση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από το κλιμάκιο, μετά την σαρωτική πρώτη επέμβαση που έγινε, φαίνεται ότι έλαβαν το μήνυμα οι καταπατητές και σε μεγάλο βαθμό προχώρησαν οι ίδιοι στην απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών τους. Επίσης είναι ενδεικτικό ότι στην πλειοψηφία τους έχουν αποχωρήσει από το χώρο σε ποσοστό 98% και στην περιοχή έχουν πλέον απομείνει 20 τροχόσπιτα άδεια και δύο κατοικίες.

Σε μία από τις κατοικίες ζει μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία κατά δήλωση της δεν έχει που αλλού να πάει. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια συνεννόησης ανάμεσα στον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Γιώργο Καραντινό και την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη, προκειμένου η ηλικιωμένη γυναίκα να βοηθηθεί και να δοθεί μια λύση σε ό,τι αφορά στη στεγαστική κάλυψή της.

Με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Γ.Καραντινός τονίζει ότι η υπηρεσία θα εφαρμόσει το νόμο όπως έχει υποχρέωση, απομακρύνοντας και τα τελευταία παραπήγματα που έχουν μείνει στην περιοχή. Ωστόσο αυτό το οποίο θα πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία θα πρέπει πρώτα να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης της ηλικιωμένης γυναίκας για το οποίο ο Δήμος διερευνά τρόπους αντιμετώπισης.

Όπως είναι γνωστό, οι καταπατήσεις έχουν γίνει σε έκταση που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και έχουν εκδοθεί από την Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου αποφάσεις κατεδάφισης τους από το 2013.

Μάλιστα σε κάποιες από αυτές τις αποφάσεις έγιναν προσφυγές οι οποίες εξετάστηκαν από το Διοικητικό Εφετείο και απορρίφθηκαν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες κατεδαφίσεις δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των πρωτόκολλων που έχουν μπει στον «πάγο», επειδή δεν ανήκουν στην κατηγορία των καταπατήσεων σε αιγιαλό και παραλία, άρα είναι άμεσα εκτελεστά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει