Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για τα “φιλέτα” στο κέντρο

Στην ΕΤΑΔ και υπέρ του Δήμου Ηρακλείου

191

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την παραχώρηση του κτηρίου της πρώην Τροχαίας Ηρακλείου και των κτηρίων όπου στεγάζονταν τα Α΄ και Β΄ Αστυνομικά τμήματα Ηρακλείου, προχώρησαν 18 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, με πρωτοβουλία του  βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, με την από 12/7/2021 απάντηση σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή, αναφορικά με το αίτημα του περιφερειάρχη Κρήτης και του δημάρχου Ηρακλείου (11.06.21) της παραχώρησης στον Δήμο του κτηρίου της πρώην Τροχαίας Ηρακλείου (ΒΚ6Α) και των κτηρίων όπου στεγάζονταν τα Α΄ και Β΄ Αστυνομικά τμήματα Ηρακλείου, η Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου ενημέρωσε ότι ήταν σε εξέλιξη πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ιδιώτες (17-05-21), για τη μακροχρόνια μίσθωσή τους, με την υποχρέωση του μισθωτή να αναλάβει τις δαπάνες για την πλήρη ανακατασκευή.

Η ΕΤΑΔ Α.Ε., με στενή ερμηνεία των διατάξεων του καταστατικού της, αρνήθηκε τις παραχωρήσεις και προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την παραχώρησή τους σε ιδιώτη επενδυτή, προκειμένου να επιτύχει την «βέλτιστη οικονομική αξιοποίησή τους».

Ο διαγωνισμός απέβη άγονος, παρά τις παρατάσεις που δόθηκαν. Για τα παραπάνω κτήρια, ο Δήμος Ηρακλείου παρουσίασε σχέδιο αξιοποίησής τους ήδη από τον Ιούνιο του 2021, όταν και απηύθυνε το αίτημα προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας την παραχώρησή τους από την ΕΤΑΔ προς τον Δήμο Ηρακλείου.

«Είναι λυπηρό να τελούν υπό εγκατάλειψη τα συγκεκριμένα κτήρια,  τα οποία έχουν υποστεί σημαντικές φθορές με το πέρασμα του χρόνου.

Εφόσον, ο κανονισμός εκμισθώσεων της ΕΤΑΔ Α.Ε. επιτρέπει παραχωρήσεις σε Δήμους, θεωρούμε ότι αν περιέλθουν στο Δήμο Ηρακλείου τα κτήρια θα συντηρηθούν και θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να ενημερωθούν αν σκοπεύει να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται για την παραχώρηση των συγκεκριμένων κτηρίων στον Δήμο Ηρακλείου, άνευ ανταλλάγματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει