ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ: Μπαίνει τάξη στους πεζόδρομους του Ηρακλείου

1.253

Χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στους πεζόδρομους της πόλης όπου καταγράφονται δεκάδες παράνομα παρκαρίσματα και διελεύσεις οχημάτων, ενώ μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί με τις τροφοδοσίες των καταστημάτων που γίνονται χωρίς κανένα πλαίσιο και κανόνες, με αποτέλεσμα η κατάσταση κυριολεκτικά να έχει ξεφύγει.

Υπό το βάρος της πίεσης των αντιδράσεων που καταγράφονται, συγκαλείται σήμερα το πρωί στη Λότζια σύσκεψη στις 10.00 το πρωί, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και συγκεκριμένα εκπροσώπων της Δημοτικής Αστυνομίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, της τεχνικής υπηρεσίας, με αποκλειστικό θέμα τα προβλήματα κυκλοφορίας στάθμευσης και καθαριότητας μέσα στην πόλη.

Όπως προκύπτει το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης και κυκλοφορίας των οχημάτων είναι οξύτατο στις οδεύσεις που ολοκληρώνεται η μεγάλη παρέμβαση ανάπλασης στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην Έβανς, τη 1821 και την Ίδης.

Στις περιοχές αυτές παρά το γεγονός ότι ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις ανάπλασης και μένουν τα τελευταία μερεμέτια για να παραδοθούν στην κυκλοφορία, δεν υπάρχει σήμανση και το γεγονός αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στην αστυνομία στη χρέωση κλήσεων, αφού από πουθενά δεν προκύπτει ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία στους δρόμους αυτούς.

Ο λόγος που δεν έχει τοποθετηθεί σήμανση συνδέεται με το γεγονός ότι ακόμα ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του για το τι είδους χρήση θα δοθεί στις περιοχές αυτές. Αν δηλαδή θα λειτουργήσουν σαν πεζόδρομοι ή αν θα επιτραπεί η ήπια κυκλοφορία. Για το λόγο αυτό δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί σήματα που να δίνουν τις συντεταγμένες σε σχέση με το αν επιτρέπεται ή αν απαγορεύεται η διέλευση στις πρόσφατα αναπλασμένες οδούς.

Μια από τις προτάσεις που διατυπώνεται και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στη σημερινή σύσκεψη, είναι να τοποθετηθεί εργοταξιακή σήμανση μέχρι να γίνει πλήρης παράδοση του έργου, η οποία θα αποτρέπει την πρόσβαση των οχημάτων που σήμερα κατακλύζουν τις αναπλασμένες οδούς.

Επίσης, κομβικό ζήτημα το οποίο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος είναι και αυτό που αφορά στην οργάνωση του ωραρίου της τροφοδοσίας των οχημάτων, τα οποία σήμερα κινούνται στο κέντρο της πόλης χωρίς κανένα πλαίσιο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ασφυκτική κατάσταση ειδικά τις ώρες αιχμής.

Στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το σημαντικό αυτό ζήτημα και να οριστούν συγκεκριμένοι κανόνες σε ό,τι αφορά στους χρόνους τροφοδοσίας των οχημάτων και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που πρέπει να τεθούν.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω καταγράφεται έντονη δυσαρέσκεια στους πολίτες, για τη συνολική κατάσταση των πλακοστρώσεων στο κέντρο της πόλης, που εμφανίζουν μια απαράδεκτη εικόνα  σε περιοχές όπως τη Λότζια, τη Μάρκου Μουσούρου και στην Κατεχάκη.

Όπως μάλιστα τονίζουν, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ανάπλασης που έχει γίνει στη 1821 την Έβανς και την Ίδης, θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια αποκατάστασης των προβλημάτων που έχουν καταγραφεί σε άλλους πεζόδρομους για να μην υπάρχει αυτή η αισθητική και λειτουργική δυσαρμονία στην εικόνα της πόλης.

Στη σύσκεψη αναμένεται να ανοίξουν και άλλα ζητήματα σε σχέση με τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης, με αιχμή του δόρατος την παραλιακή οδό, όπου καθημερινά δημιουργούνται εμφραγματικές καταστάσεις στην κίνηση των οχημάτων όπου σχηματίζονται τεράστιες ουρές με αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία των οδηγών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει