Έρχονται και νέες ανατιμήσεις στο ψωμί

204

«Αναπόφευκτες» θεωρούν τις νέες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού το επόμενο διάστημα, εκπρόσωποι του κλάδου των αρτοποιών κι ενώ ήδη μέσα σε περίπου έναν χρόνο σημειώθηκαν ανατιμήσεις της τάξεως του 15-16% στους φούρνους ολόκληρης χώρας.

Το ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με την άνοδο στην τιμή των πρώτων υλών έχουν διπλασιάσει το κόστος λειτουργίας των αρτοποιείων και την ίδια στιγμή έχουν καταγραφεί 204 «λουκέτα» σε φούρνους σε όλη την επικράτεια ενώ παράλληλα περίπου σε ποσοστό άνω του 10% οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν συσσωρευμένες ζημιές και σκέφτονται να βάλουν λουκέτο.

Η μείωση της κατανάλωσης υπολογίζεται στο 20% από τις αρχές του χρόνου, κάτι που σημαίνει απώλειες ύψους μισού δισ. ευρώ στον συνολικό τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, η τιμή της φρατζόλας έχει ήδη διαμορφωθεί από τα 2,60-2,70 ευρώ έναν περίπου χρόνο πριν, στα 3 -3,10 ευρώ το κιλό.

Όπως εξήγησε ο κ. Μούσιος προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και χωρίς να υπολογίζονται οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η τιμή του ψωμιού θα έπρεπε να διπλασιαστεί, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό δεδομένης και της μείωσης της κατανάλωσης που θα υπήρχε.

Οι αυξήσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο αυτό στο ψωμί, ήταν μία τον Νοέμβριο του 2021 και άλλη μία τον Μάρτιο του 2022, φτάνοντας συνολικά σε ποσοστό 15-16%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει