Αισιοδοξία στην Τουρκία για τα F-16 από τις ΗΠΑ

223

Εκτός σχεδίου νόμου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ τέθηκαν οι τροπολογίες που επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16.

Η αναίρεση των τροπολογιών έγινε εξαιτίας της απόφασης να αφαιρεθούν όλες όσες δεν είχαν εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση, μετά από υπόδειξη του προέδρου της Επιτροπής, που ζήτησε να ενταχθούν στο τελικό κείμενο μόνο οι τροπολογίες για τις οποίες δεν υπήρχε καμία διαφωνία.

Ιδιαίτερο ρόλο για την τροπή που πήραν τα πράγματα σχετικά με τις τροπολογίες και τα τουρκικά F-16 φαίνεται ότι έπαιξαν οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι Ρεπουμπλικάνοι συμπρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας στη Γερουσία.

Όπως φαίνεται όμως, παρασκηνιακά λειτούργησε και ο Λευκός Οίκος, ασκώντας άτυπη πίεση προκειμένου να μην περιορίζονται διαθέσιμες επιλογές πωλήσεων, λόγω δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, είχε καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ η οποία έθετε προϋποθέσεις για την πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία. Η τροπολογία δεν είχε καθολική αποδοχή, αλλά ευρεία, γεγονός που την έθεσε τελικά εκτός.

Παρ’ όλα αυτά, αντίστοιχη τροπολογία για τα F – 16 η οποία και είχε κατατεθεί από τον βουλευτή Κρις Πάπας, έχει ήδη ενταχθεί στην εκδοχή του σχεδίου νόμου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι τελικές αποφάσεις θα προκύψουν από τη διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ βουλής και Γερουσίας.

Όπως είναι φυσικό, η τουρκική πλευρά πανηγύρισε την εξέλιξη, ενώ διθυραμβικά σχόλια περιείχε σε ρεπορτάζ του για τις εξελίξεις το πρακτορείο Anadolu, το οποίο και δεν αναφέρονταν ασφαλώς στην έγκριση της τροπολογίας Πάπας. Αντίστοιχα, για την εξέλιξη πανηγύρισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και την χαρακτήρισε «ήττα» της ελληνικής κυβέρνησης.

Η μομφή δεν έμεινε αναπάντητη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, που υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πιστά το αφήγημα και τη γραμμή του Anadolu.

«Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και το Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu είναι οι μόνοι που θέλησαν να παρουσιάσουν ένα στάδιο στη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ σαν τετελεσμένη απόφαση», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην ανακοίνωση του κόμματος, νωρίτερα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αυτά είναι «ψιλά γράμματα».

«Μια υπόθεση που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει όσον αφορά το πότε και, κυρίως, πώς και με ποιους όρους θα καταλήξει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι τότε η Ελλάδα, χάρη στις επιλογές της κυβέρνησης, έχει αλλάξει καταλυτικά υπέρ της την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο.

Δυστυχώς, αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τον  ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε να αποτελεί την εθνική εξαίρεση στην ψήφιση της εξοπλιστικής ενίσχυσης των ενόπλων μας δυνάμεων και των αμυντικών συμφωνιών της πατρίδας μας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι τα εθνικά θέματα προσφέρονται για  φθηνή και ανεύθυνη αντιπολίτευση», καταλήγει ο Γιάννης Οικονόμου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει