Τίτλους ιδιοκτησίας της… Κρήτης ανακαλύπτουν οι Τούρκοι!

246

Οθωμανικούς τίτλους ιδιοκτησίας για ελληνικά νησιά, έως και την … Κρήτη «ξεθάβει» η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ προκειμένου να ενισχύσει το παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν.

Η εφημερίδα διατείνεται ότι έχει στην κατοχή της Οθωμανικούς τίτλους ιδιοκτησίας για ελληνικά νησιά, αλλά και αρχεία που «χρονολογούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για τα νησιά που η Ελλάδα μετέτρεψε σε αποθήκες όπλων κατά παράβαση των συμφωνιών, τα οποία θα έπρεπε να ήταν σε μη στρατιωτικό καθεστώς στο Αιγαίο, σώζονται στην Τουρκία».

Η εφημερίδα ισχυρίζεται μάλιστα ότι Τούρκοι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε αξιώσεις δικαιωμάτων τους για ελληνικά εδάφη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak εντόπισε τίτλους ιδιοκτησίας για ελληνικά εδάφη, από την Πρέβεζα μέχρι την Κρήτη, από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάνοντας λόγο για έγγραφα που «δίνουν λύσεις σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα».

Πιο συγκεκριμένα, στα αρχεία του τουρκικού κτηματολογίου υπάρχουν 721 βιβλία με τίτλους ιδιοκτησίας για ελληνικά εδάφη, εκ των οποίων τα 324 ανήκουν σε εκτάσεις στα νησιά από το 1847 ως το 1912. Στα βιβλία αυτά υπάρχουν μεταξύ άλλων  πληροφορίες για την επαρχία, το χωριό, την γειτονιά, το μέγεθος, την ημερομηνία κτήσης και το όνομα του ιδιοκτήτη κάθε ακίνητου.

Για τα έγγραφα ενημέρωσε την εφημερίδα ο Χάκι Σαχίν , Επικεφαλής της Μονάδας Υπηρεσιών Εγγραφής και Έρευνας.

Στα αρχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα οι τίτλοι ιδιοκτησίας αφορούν εκτάσεις μεταξύ άλλων σε Σύρο, Πρέβεζα, Ρόδο, Κω, Μυτιλήνη, Σαμοθράκη, Χίο, Λήμνο, Θάσο και Κρήτη.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει