Μια βαλίτσα διακρίσεις πριν ακόμα τελειώσει το Λύκειο

17ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΤΕΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

535

«Προσπάθησα να το χαρώ, να το ζήσω όσο περισσότερο μπορώ». Η απάντηση του 17χρονου Παναγιώτη Κουφάκη στο πώς του φάνηκε η εμπειρία της συμμετοχής στην 4η Βαλκανική Ολυμπιάδα Φυσικής είναι στα μέτρα της ηλικίας του.

Διαβάζει, λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς, προετοιμάζεται για τις πανελλαδικές εξετάσεις μα πάνω από όλα ζει!

Ο μαθητής της Γ’ τάξης του Λυκείου Σητείας από μικρός δεν έχει σταματήσει να συλλέγει διακρίσεις και με πιο πρόσφατη την εύφημο μνεία για τις επιδόσεις του στη Φυσική που απέσπασε στη Βαλκανική Ολυμπιάδα.

Η διοργάνωση έλαβε χώρα στη Λευκωσία και διοργανώθηκε από την Ένωση Κυπρίων Φυσικών. Εύφημο μνεία κέρδισε και το δεύτερο μέλος της τετραμελούς ελληνικής αποστολής, ο Αθανάσιος Δασούλας από το Πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής, ενώ οι Δημήτριος Καρατζάς από το 3ο ΓΕΛ Κατερίνης και ο Δημήτριος Κόλτσης, από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, κέρδισαν χάλκινο μετάλλιο και ταυτόχρονα την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο.

Ο Παναγιώτης Κουφάκης
Ο Παναγιώτης Κουφάκης

«Συγχαρητήρια  αξίζουν και στο μέλος της επιστημονικής επιτροπής κ. Αναστάσιο Πάλλα, την αρχηγό της ελληνικής αποστολής κυρία Αλεξάνδρα Νικολαϊδου, τον υπαρχηγό κ. Απόστολο Μιχαλούδη και τον υπεύθυνο της σχολικής μονάδας κ. Στράτο Λεβέντη, όπως και στους μέντορες που προετοίμασαν αυτά τα παιδιά Σαρηγιάννη Αντώνη, Παπαδάκη Γιάννη, Χριστακόπουλο Γιάννη και Τερλεμε Σπύρο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο μαθητής από τη Σητεία είχε διακριθεί στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής λαμβάνοντας το «εισιτήριο» για τη συμμετοχή του στη Βαλκανική Ολυμπιάδα.

«Η εμπειρία ήταν μοναδική, πραγματικά και αρκετά απρόσμενη, δεν περίμενα πως θα έφτανα ως αυτό το σημείο, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα», αναφέρει στην «Π». Έφτασε μία «ανάσα» πριν το μετάλλιο αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι πως πριν ακόμα τελειώσει το Λύκειο έχει μια βαλίτσα με διακρίσεις.

Σε ηλικία μόλις 10 ετών, μαθητής τότε της Δ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου Αρμένων, ο Παναγιώτης Κουφάκης έλαβε μέρος στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και κατάφερε να διακριθεί σε θέματα για παιδιά μεγαλύτερα από εκείνον.

Πιστός στο ραντεβού του, κάθε χρόνο συμμετείχε σε διαγωνισμούς της ΕΜΕ ενώ ως μαθητής του Γυμνασίου Χανδρά, έλαβε μέρος στον προκριματικό  διαγωνισμό για  την  επιλογή  της  ομάδας  που  θα  εκπροσωπούσε  τη χώρα  μας  στην  61η  Διεθνή  Μαθηματική  Ολυμπιάδα  (I.M.O.)  2020  και  την  αντίστοιχη  ομάδα  για  την  24η  Βαλκανική  Μαθηματική  Ολυμπιάδα  Νέων  (J.B.M.O.).

Για εκείνον καμαρώνουν τα παραρτήματα Λασιθίου αλλά και Ηρακλείου της ΕΜΕ, αφού για μία περίοδο έκανε τη διαδρομή Λασίθι-Ηράκλειο για να παρακολουθεί τα μαθήματα που οργανώνονταν στο Καπετανάκειο.

Σημαντική ήταν και η πρωτιά που είχε κατακτήσει, ως μαθητής Α’ Γυμνασίου, στον 6ο Διασχολικό Διαγωνισμό Ορθογραφίας, όπου είχαν λάβει μέρος 1.000 μαθητές από σχολεία της Κρήτης. Παραδέχεται, εξάλλου, ότι έχει μία έφεση στα γράμματα, καλές επιδόσεις έχει σε όλα τα μαθήματα.

Για την τελευταία του διάκριση λέει πως «είμαι πολύ ευχαριστημένος από την απόδοσή μου, ήταν μία πολύ καλή προσπάθεια και όλο αυτό το χάρηκα πολύ».

Τώρα στόχος του είναι η επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει κατασταλάξει ως προς το ποια Τμήματα θα δηλώσει στο Μηχανογραφικό του, όμως σκέφτεται το Μαθηματικό Αθηνών – από όσο ξέρει είναι ένα πολύ καλό Τμήμα, με υψηλό επίπεδο σπουδών.

Η συμμετοχή του σε διαγωνισμούς είναι για εκείνον ένα κίνητρο να δοκιμάζει τα όριά του, να ψάχνεται ακόμα περισσότερο, να ανακαλύπτει πράγματα. Τη θεωρεί ευχάριστη διαδικασία, τόσο στο κομμάτι της προετοιμασίας όσο και την ώρα της εξέτασης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει