Πολλά οχήματα χωρίς έλεγχο

186

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα ΚΤΕΟ τους προσεχείς μήνες οπότε και προβλέπεται, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, να εφαρμοστούν αλλαγές στο Σύστημα Μηχανογράφησης των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων. Είναι κοινό μυστικό ότι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν πολύ περισσότερα χρόνια να επισκεφτούν ΚΤΕΟ. Σε απόλυτους αριθμούς εκτιμάται ότι περίπου 1,8 εκατομμύρια οχήματα εκ των οποίων περίπου 600.000 – 700.000 είναι δίκυκλα, είναι εκπρόθεσμα των ελέγχων, ενώ συνολικά υπολογίζεται πως 4 στα 10 οχήματα είναι ανέλεγκτα είτε «στρατηγικά» ή τα τελευταία χρόνια. Το σύστημα θα αποστέλλει στο μητρώο του υπουργείου σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία των οχημάτων και των ελέγχων, ενώ σε αυτά πλέον θα συγκαταλέγονται περισσότερες φωτογραφίες από τη διαδικασία του ελέγχου σε κάθε στάδιο, αλλά και στατιστικά των ελέγχων, των ελλείψεων και των αποτελεσμάτων ανά όχημα, ανά ημέρα, ανά ιδιοκτήτη και ανά υπάλληλο του ΚΤΕΟ.

Παράλληλα στο Υπουργείο Μεταφορών εξακολουθούν να σκέπτονται την πιθανότητα της μείωσης του χρόνου επανελέγχου των οχημάτων από τα δύο στον ένα χρόνο τουλάχιστον για όσα είναι άνω των 10 ή 15 ετών. Το μέτρο δεν είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται,  δεδομένου ότι η χώρα εξαντλεί τις σχετικές προθεσμίες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας τόσο για τον πρώτο έλεγχο όσο και για τους επανελέγχους, αλλά έως τώρα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας ο πρώτος έλεγχος ΚΤΕΟ σε ένα καινούριο αυτοκίνητο πραγματοποιείται μετά από 4 χρόνια κυκλοφορίας, ενώ στη συνέχεια το όχημα υποχρεούται σε έλεγχο ανά διετία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει