ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: “Φαντασιώσεις αυτοκρατοριών δεν χωρούν στον σύγχρονο κόσμο”

250

«Φαντασιώσεις Αυτοκρατοριών και περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι έννοιες που συνάδουν στον σύγχρονο κόσμο» τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου από την Πράγα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας για μία ακόμα φορά σκληρή στην ρητορική της Τουρκίας.

«Αν θέλει να έχει μια παραγωγική σχέση με την Ελλάδα όπως παραδέχθηκε στην Πράγα ο Τούρκος πρόεδρος, θα πρέπει να αλλάξει πορεία, αφού όσο πορεύεται σε αυτό τον αδιέξοδο δρόμο, δεν πρόκειται να βρει κανέναν απολύτως σύμμαχο στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια» σημείωσε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως ίσως ο Τούρκος πρόεδρος αιφνιδιάστηκε στην Πράγα, επειδή γενικά δεν είναι συνηθισμένος να δέχεται απαντήσεις και διαφορετικές απόψεις στα όσα λέει.

«Ελπίζουμε η ανταλλαγή απόψεων που έγινε στην Πράγα να λειτουργήσει συναινετικά και να οδηγήσει τη συζήτηση σε ένα γόνιμο τραπέζι διαλόγου, προκειμένου να επιστρέψουμε στο ένα και κύριο ζήτημα που μας απασχολεί διαχρονικά, το οποίο δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους πως σαφώς και υπήρχε περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, με τις συζητήσεις ωστόσο να χαρακτηρίζονται ιδιωτικές και να μην δίνονται περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτές. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αρκέστηκε στο να παρατηρήσει ότι όλοι οι ηγέτες της Ευρώπης κατάλαβαν από τη στάση και τη συμπεριφορά του Ερντογάν ποιος είναι ο ηγέτης που προκαλεί και ποιος είναι ο ηγέτης που απαντά με επιχειρήματα στις προκλήσεις.

Πριν από την απομόνωση του Ερντογάν στην Πράγα, είχαν προηγηθεί οι συνεχείς προκλήσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος και είχε κατηγορήσει την Ελλάδα ότι ανεβάζει συνεχώς την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε άμεσα, δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι εκείνη που προκαλεί την ένταση και του ζήτησε να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Μετά την απάντηση Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος αποχώρησε από το τραπέζι, γεγονός που αιφνιδίασε τους υπόλοιπους ηγέτες της αίθουσας.

Μάλιστα υπήρξε και συνέχεια από την τουρκική πλευρά μετά το δείπνο στη συνέντευξη Τύπου, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε εκ νέου την πόρτα του διαλόγου, λέγοντας πως δεν έχει τίποτα να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση. Είχε άλλωστε προηγηθεί πριν από μερικούς μήνες το «Μητσοτάκης γιόκ», ενώ στο ενδιάμεσο η τουρκική πλευρά με μια σειρά κινήσεων φρόντισε να ναρκοθετήσει τα όποια περιθώρια διαλόγου.

Ερντογάν

Τη δική του οπτική πάντως θέλησε να δώσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει τους κανόνες του πρωτοκόλλου» τόνισε αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να προσθέσει:

«Και παρόλο που δεν ήταν στο πρόγραμμα να μιλήσει εκεί…, εγώ ήμουν ένας από τους βασικούς ομιλητές, έκανα την ομιλία μου και πήγα στο τραπέζι μου. Εκείνος δεν ξέρω πώς πήρε άδεια κι από ποιον, βγήκε και προσπάθησε να μου απαντήσει. Να απαντήσω εγώ στην απάντησή του; Θα έπεφτε σε τέτοιο επίπεδο ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας; Αρκέστηκα στο να ακούσω λίγα λόγια του εκεί… Κανείς δεν χειροκρότησε για να ‘μαι ειλικρινής», δήλωσε ο Ερντογάν εξερχόμενος από το τζαμί για την προσευχή της Παρασκευής.

Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε και για την πορεία των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τα F-16, όπου απάντησε και πάλι ότι υπάρχουν κι άλλες… εναλλακτικές.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει νέο ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα. Συγκεκριμένα, εισερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο τόνισε ότι η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, αλλά απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση.

Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι «δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα πως αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν  η Τουρκία  κλείνει την πόρτα του διαλόγου», ενώ σημείωσε ότι ενώ «κλείνουμε τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου». Μιλώντας για τα πολύνεκρα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα εξέφρασε για ακόμα μία φορά την βαθιά του θλίψη.

Σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο δείπνο των ηγετών την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν ακόμα και συνάδελφοί μου που δεν γνωρίζουν αρκετά για το θέμα, ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα δικαιώματά της».

Το νέο μήνυμα του πρωθυπουργού έρχεται την ώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ, μετά την ακραία ρητορική που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας εκφράζοντας ξεκάθαρα τον τουρκικό αναθεωρητισμό, παρουσιάζοντας παράλληλα την Τουρκία ως την χώρα που δέχεται επιθέσεις από την Ελλάδα.

μητσοτακης“Θα σ΄τα πω κατά πρόσωπο”

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως, μιλώντας σε Ευρωπαίους ηγέτες, περιέγραψε την αντίδρασή του στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου. «Σηκώθηκα όρθιος και του είπα “ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω σ’ το πρόσωπο”» είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός περιγράφοντας τι ακριβώς συνέβη το βράδυ της Πέμπτης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει