Περικοπές στην παραγωγή του πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ

165

Σημαντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου αποφάσισε σε συνεδρίασή του χθες, στη Βιέννη, ο διευρυμένος Οργανισμός Πετρελαϊκών Κρατών, παρά την πίεση που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για αύξηση της παραγωγής.

Η μείωση από τον ΟΠΕΚ στοχεύει να οδηγήσει σε ανάκαμψη τις τιμές του πετρελαίου, που έχουν πέσει περίπου στα 90 δολάρια από τα 120 δολάρια που βρίσκονταν πριν από τρεις μήνες, λόγω των φόβων για παγκόσμια οικονομική ύφεση, αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ και ισχυρότερο δολάριο.

Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αποφάσισε την περικοπή της παραγωγής πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα ισχύσει από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Πηγές ανέφεραν ότι παραμένει ασαφές εάν σε αυτές τις περικοπές θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται και πρόσθετες εθελοντικές μειώσεις από μέλη, όπως η Σαουδική Αραβία.

«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, εάν προκληθούν σημαντικές περικοπές στην παραγωγή, πιθανότατα θα ενοχλούσαν την κυβέρνηση Μπάϊντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ», ανέφεραν αναλυτές της Citi.

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω πολιτικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, όπως η πρόσθετη απελευθέρωση στρατηγικών μετοχών μαζί με κάποια “ατού” της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως η περαιτέρω προώθηση του νομοσχεδίου ΝΟΠΕΚ» είπε η Citi, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο που δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση Μπάϊντεν να κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ για μονοπωλιακή συμπεριφορά.

Και η JP Morgan δήλωσε ότι αναμένει η Ουάσιγκτον να λάβει αντίμετρα με την απελευθέρωση περισσότερων αποθεμάτων πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν να αποτρέψουν την αστάθεια, παρά να στοχεύσουν μια συγκεκριμένη τιμή πετρελαίου.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ένας από τους λόγους που η Ουάσιγκτον επιθυμεί χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, είναι για να στερήσει έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο, τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει