Μ. Παγώνη στην “Π”: «Όσοι δεν θέλουν το δημόσιο, να γίνουν ιδιώτες»

«Στο πόδι» οι νοσοκομειακοί γιατροί για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ

454

Συναγερμό στον κλάδο των υγειονομικών, που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, έχουν σημάνει  τα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ ενώ όπως είπε στην “Π” η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη, ο ελληνικός λαός χρειάζεται περίθαλψη, όχι σχέδια ιδιωτικοποιήσεων.

Η ίδια σχολίασε ότι όποιος δεν θέλει να εργάζεται  στο δημόσιο ΕΣΥ, μπορεί να πάει να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν έκανα ποτέ ούτε απογευματινό ιατρείο»

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι από επιλογή ποτέ δεν έκανε απογευματινό ιατρείο στο νοσοκομείο που εργάζεται, «γιατί όταν είσαι συνδικαλιστής και υπερασπίζεσαι τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, πρέπει τα λόγια σου να συμβαδίζουν με τις πράξεις σου».

«Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν αντιμετωπίζει τα βασικά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είναι η υποχρηματοδότηση, οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και οι εξευτελιστικές αμοιβές των υγειονομικών» τόνισε.

«Στο πόδι» οι νοσοκομειακοί γιατροί για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ

«Όσοι δεν θέλουν το δημόσιο να γίνουν ιδιώτες»

Η κ. Παγώνη υπογράμμισε μάλιστα ότι όσοι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία στο δημόσιο μπορούν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο η ίδια είπε ότι το ζήτημα αυτό έχει διχάσει τους υγειονομικούς σημειώνοντας ότι κυρίως οι γιατροί με χειρουργικές ειδικότητες θέλουν να “ανοίξει η πόρτα” των απογευματινών χειρουργείων, αλλά να τους δίνεται και η δυνατότητα να μπορούν να προσφέρουν στον ιδιωτικό τομέα τις υπηρεσίες τους, εκτός νοσοκομείου.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών είχαν συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και μετέφεραν την έντονη ανησυχία τους για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές που καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ, καθιερώνει γιατρούς γενικής απασχόλησης και τους δίνει την δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε  η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών επισημαίνεται  μεταξύ άλλων ότι η λύση στους καθηλωμένους μισθούς τους δεν είναι να βγουν στην πιάτσα της αγοράς υγείας, για να βρουν πελατεία,ούτε είναι  λύση να τρέχουν από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες, στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που διεκδικούν σημαντικές αυξήσεις μισθών, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αύξηση της χρηματοδότησης για το ΕΣΥ,προαναγγέλουν κινητοποιήσεις με πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτωβρίου.

Διαλύουν ό,τι απέμεινε από τη δωρεάν υγεία

Στην ανακοίνωση της η ΟΕΝΓΕ μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που διαλύει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δωρεάν υγεία, οι οποίοι θα εξαναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Με τα ίδια καρμπόν επιχειρήματα της κυβέρνησης Σημίτη το 1997 που εγκαινίασε το θεσμό της ομηρείας του επικουρικού γιατρού που αξιοποιήθηκε από όλες τις επόμενες κυβερνήσεις για να μην κάνουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών, καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, καθιερώνει γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνει τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Καμία αυταπάτη! Η λύση στους καθηλωμένους μισθούς μας δεν είναι να βγούμε στην πιάτσα της αγοράς υγείας για να βρούμε πελατεία. Ξέρουμε ότι ο βασικός νόμος της αγοράς και του αδυσώπητου ανταγωνισμού είναι ότι το “μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό”. Δεν είναι λύση να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας όσο και των ασθενών μας”.

Τι ζητούν

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν:

«•Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.

  • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων».
Μπορεί επίσης να σας αρέσει