Αναβαθμίζονται παιδικές χαρές, κοινόχρηστοι και αθλητικοί χώροι

271

Στην αναβάθμιση δώδεκα σημαντικών κοινόχρηστων χώρων με αθλητικές δραστηριότητες και παιδικές χαρές μέσα στον αστικό ιστό προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου, με σκοπό να αναζωογονήσει και να αναβαθμίσει τον δημόσιο χώρο της πόλης με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ειδικότερα στο πλαίσιο της παρέμβασης που δρομολογείται πρόκειται να δημιουργηθούν τέσσερις νέες παιδικές χαρές, πέντε νέοι αθλητικοί χώροι και να αναπλαστούν τρεις υφιστάμενοι χώροι με παιδικές χαρές και αθλητικές δομές.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Γ. Αναστασάκη, έχει δοθεί προτεραιότητα στην παιδική χαρά που προγραμματίζεται να γίνει στην περιοχή της Βίγλας, στο πρώην λούνα πάρκ, στην οδό Εφόδου (δυτικά των ενετικών τειχών), στο πάρκο Βαρδαξή στη Ν.Αλικαρνασσό και στην οδό Παρθενώνος.

Τα έργα στις περιοχές αυτές θα ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο. Αντίστοιχες παρεμβάσεις θα ακολουθήσουν στη Φορτέτσα, τις Μεσαμπελιές, στην Αλικαρνασσό, στο πάρκο Γεωργιάδη, στην Ιτάνου. Ο ίδιος σημειώνει ότι η παρέμβαση που δρομολογείται αφορά στη δημιουργία, συμπλήρωση, διεύρυνση, αναβάθμιση και διαχείριση δικτύων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, παιδότοπων, παιδικών χαρών ή και δικτύων πράσινων παρεμβάσεων στον αστικό ιστό, με σκοπό τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων και την προσβασιμότητα. Ταυτόχρονα, η παρέμβαση στοχεύει στην αναβάθμιση περιβαλλοντικά τραυματι-σμένων τοπίων, υποβαθμισμένων εκτάσεων και δημιουργία αλλά και αναβάθμιση υποδομών σε περιοχές περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Σ’ αυτή τη βάση εμπλουτίζεται το δίκτυο αναψυχής των ενετικών τειχών, με την αναβάθμιση ενός παραμελημένου μεγάλου πά́ρκου αναψυχής επί της οδού Εφόδου στα δυτικά τείχη, που θα περιλαμβάνει παιδική χαρά, σκέιτ και γήπεδο πολλαπλών αθλημάτων, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες αθλητικές υποδομές και υπαίθρια όργανα άθλησης αλλά και χώρους με υπαίθρια καθιστικά για χαλάρωση και συναναστροφή.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός του Δήμου προβλέπει τη δημιουργία  νέας παιδικής χαράς στο πάρκινγκ της Βίγλας (στο πρώην λούνα πάρκ), που θα διαμορφωθεί στο ανατολικό τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου που περιβάλλεται από την οδό Πεδιάδος, τη λεωφόρο Δημοκρατίας. Η ευρύτερη περιοχή της Βίγλας αποτελεί έναν από του ελάχιστους προσφυγικούς πυρήνες του Ηρακλείου, που είχε κατοικηθεί το 1922. Ο χώρος διαθέτει τρεις εισόδους και είναι διαμορφωμένος σε δυο επίπεδα με υψομετρική διαφορά 85 εκ. περίπου. Η νέα παιδική χαρά θα έχει έκταση 1.170 m2 περίπου.

Αντίστοιχα στη Νέα Φορτέτσα του Δήμου Ηρακλείου στην περιοχή που περιβάλλεται από τις οδούς Θανάση Σκουλά, Νικ. Καμπιτάκη, Καρπενησίου, Τριπόλεως και Ιόλης, θα διαμορφωθούν νέα παιδική χαρά με περίφραξη και χώρος με υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει να τοποθετηθούν υπαίθρια όργανα άθλησης, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής για ελευθέρα προσβάσιμους δημόσιους χώρους για αναψυχή και άθληση. Ο χώρος με τα υπαίθρια όργανα άθλησης είναι χωροθετημένος στο νότιο τμήμα του οικοπέδου, στο όριο με την οδό Θανάση Σκουλά. Ακόμα στη Νέα Φορτέτσα του Δήμου Ηρακλείου προβλέπεται η δημιουργία μιας ακόμα παιδικής χαράς στην έκταση που περιβάλλεται από τις οδούς Μυρτιάς, Κασταλίας, Δακανάληδων και Αγίου Νικήτα.

Αναβαθμίζονται παιδικές χαρές, κοινόχρηστοι και αθλητικοί χώροι Επίσης στην περιοχή των Μεσαμπελιών του Δήμου Ηρακλείου που οριοθετείται  από την οδό Εμμανουήλ Κατσιγάρη, την πάροδο Ιωσήφ Βρυεννίου και την οδό Ιωσήφ Βρυεννίου, θα διαμορφωθεί νέα παιδική χαρά με περίφραξη σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής για ελευθέρα προσβάσιμο δημόσιο χώρο αναψυχής των παιδιών.

Η παιδική χαρά θα έχει έκταση 606 m2 περίπου. Η είσοδος θα χωροθετηθεί στο δυτικό τμήμα επί της παρόδου Ιωσήφ Βρυεννίου.

Ο σχεδιασμός του Δήμου προβλέπει ότι στον κοινόχρηστο χώρο που περιβάλλεται από τις οδούς Ετεάρχου και Συκαιώνος θα διαμορφωθεί ένας νέος επιπλέον χώρος υπαίθριων οργάνων άθλησης, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο άθλησης και ψυχαγωγίας για την ευρύτερη περιοχή. Θα τοποθετηθούν συνολικά πέντε διαφορετικά όργανα, τα οποία θα καλύπτουν λειτουργίες εκγύμνασης των περισσότερων μυϊκών ομάδων και θα προσφέρονται για καρδιαγγειακή ενδυνάμωση και βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Ακόμα στον κοινόχρηστο χώρο που περιβάλλεται από τις οδούς Φαλιέρου, Ετεάρχου και Γεωρ. Κολοκοτρώνη και παρουσιάζει έντονες υψομετρικές διαφορές, θα διαμορφωθεί ένας ενιαίος χώρος για άθληση και ψυχαγωγία με δύο ξεχωριστούς τομείς: στο νότιο τμήμα επί της οδού Φαλιέρου θα δημιουργηθεί χώρος γηπέδου πολλαπλών αθλημά́των, ενώ στο βόρειο τμήμα επί της οδού Ετεάρχου θα δημιουργηθεί χώρος υπαίθριων οργάνων άθλησης. Η συνολική επιφάνεια είναι περίπου 807m2.

Ακόμα στην οδό Ιτάνου και Λεωνίδου που γειτνιάζει με το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο Πατελών, προβλέπεται να διαμορφωθεί χώρος γηπέδου πολλαπλών αθλημάτων και υπαίθριων οργάνων άθλησης.

Αντίστοιχα στον κοινόχρηστο χώρο που περιβάλλεται από τις οδούς Νικολάου Ρεστιβάκη, Πετράκη, Αθανασίου Καμπέλη και Εκάβης, θα δημιουργηθεί ένας  χώρος γηπέδου πολλαπλών αθλημάτων έκτασης 370 m2 περίπου, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων ζωνών υποδοχής θεατών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει