24 κενές θέσεις θα καλύψουν οι προσλήψεις στην Αποκεντρωμένη

333

Την έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών πήρε το αίτημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την κάλυψη είκοσι τεσσάρων κενών θέσεων, μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η δραματική υποστελέχωσή της από την απώλεια όσων συνταξιοδοτούνται, οι οποίοι δεν αντικαθίστανται. Είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα προκειμένου να αιμοδοτηθεί με νέο προσωπικό η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που καλείται να διαχειριστεί ένα τεράστιο όγκο δουλειάς, η οποία περνά από τα χέρια του αφόρητα συρρικνωμένου αριθμητικά προσωπικού.

Το γεγονός ότι ξεπερνά τα έξι χρόνια το χρονικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου δεν έχουν γίνει προσλήψεις, έχει σαν αποτέλεσμα η Αποκεντρωμένη να μετρά απώλειες εργαζομένων που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης και, την ίδια στιγμή, να μην καλύπτονται τα κενά που υπάρχουν.

Αυτή τη στιγμή ο νεότερος σε ηλικία εργαζόμενος είναι 50 ετών, τονίζει η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με δηλώσεις της στην «Π», η οποία εξηγεί ότι το πρόβλημα συνολικότερα με τη δημόσια διοίκηση δεν είναι μόνο το γηρασμένο προσωπικό, αλλά το γεγονός ότι δεν προσλαμβάνονται νέοι άνθρωποι που μπορούν να συνεισφέρουν με τις ιδέες τους και να γίνει μια ώσμωση που θα ανανεώσει τη λειτουργία των υπηρεσιών για να μην τελματώσει. Ειδικότερα, μιλώντας για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η κ. Κοζυράκη τονίζει ότι εδώ και χρόνια το μοντέλο που λειτουργεί είναι «ένας άνθρωπος ανά αρμοδιότητα».

Δηλαδή ένας άνθρωπος για όλα τα νομικά ζητήματα σε όλη την Κρήτη. Αντίστοιχα ένα άτομο για τα περιβαλλοντικά, για τα κυκλοφοριακά για τα πειθαρχικά. Για να αντιληφθεί κάποιος το εύρος της δουλειάς, αρκεί μόνο να σκεφτεί την ευθύνη που έχει η Αποκεντρωμένη για την έγκριση της νομιμότητας των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων. Κυριολεκτικά χάρη στη φιλοτιμία και την ευελιξία της εμπειρίας του προσωπικού, γίνεται η διαχείριση του τεράστιου όγκου δουλειάς που υπάρχει σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Σ΄αυτή τη φάση αποχωρούν υψηλόβαθμοι στην ιεραρχία που δεν μπορούν να αναπληρωθούν.

Αν φύγουν οι παλαιοί, θα υπάρχει ένα κενό εμπειρίας και αυτό ισχύει για όλους τους φορείς του δημοσίου. Τα κενά αυτά, όπως εξηγεί η κ. Κοζυράκη, δεν μπορούν να καλυφθούν από συμβασιούχους διότι με εποχικό προσωπικό δεν μπορεί να εδραιωθεί δυνατή και αποτελεσματική διοίκηση. Είναι ζήτημα κομβικής σημασίας, πριν να φύγουν τα παλαιά στελέχη της υπηρεσίας, να προσληφθεί νέο προσωπικό, ώστε να υπάρξει μια παραγωγική αλληλεπίδραση ανάμεσα στην πλούσια εμπειρία των παλαιότερων και τη φρεσκάδα της δημιουργίας των νέων. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια για την ενίσχυση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, καταρχήν, με δικηγόρους, και με εξειδικευμένο προσωπικό διοίκησης, λογιστικής και μηχανικών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει