Ξεκινά σήμερα το ΙΓ’ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο στον Άγιο Νικόλαο

Ένα επιστημονικό γεγονός με βαρύνουσα σημασία  στο οποίο συμμετέχουν 484 μελετητές της ιστορίας της Κρήτης, από την Ελλάδα και 20 άλλες χώρες, ξεκινά σήμερα το πρωί στον Άγιο Νικόλαο.

Το ΙΓ’ Διεθνές  Κρητολογικό Συνέδριο ανοίγει σήμερα με την οργανωτική ευθύνη της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και του Δήμου Αγίου Νικολάου. Οι εργασίες του Συνεδρίου που θα ολοκληρωθούν στις 9 Οκτωβρίου, θα γίνουν στο συνεδριακό κέντρο του Ξενοδοχείου Wyndham Grand Crete Mirabello Bay και θα μεταδοθούν απευθείας στο σύνολό τους από τον ιστότοπο 13-iccs.gr 

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας (5/10/2022) έχει ως εξής:

11.00-11.45: Εναρκτήρια συνεδρία. Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός.

Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης. Στη συνέχεια θα μιλήσουν η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης κυρία Όλγα Γκράτζιου και ο πρόεδρος της ΕΚΙΜ και γενικός γραμματέας του Συνεδρίου, καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός.

12.00-14.00: Ολομέλεια του Συνεδρίου, με προσκεκλημένους ομιλητές τους  Alexandre Farnoux, επίτιμο διευθυντή της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και πρώην καθηγητή Ελληνικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, με θέμα «Η εφεύρεση της Κρήτης: Στο εργαστήριο των Gillieron (1898-1980)»,  και Χρήστο Λούκο, ομότιμο καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Μερικές σκέψεις για τη μελέτη ενός κοινωνικού μετασχηματισμού, με παραδείγματα κυρίως από την Ερμούπολη, τη Σέριφο και το Ρέθυμνο».

17.00-20.00: Ανακοινώσεις στα τρία τμήματα του Συνεδρίου, σε τέσσερις παράλληλες συνεδρίες (Προϊστορική Κρήτη, Διαχρονική Κρήτη: Υγεία και ασθένεια στις ανθρώπινες κοινότητες, Βυζαντινή και Βενετική Κρήτη, Ιστορικά θέματα του 19ου αιώνα).

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο 13-iccs.gr 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει