Βράβευση μετά θάνατον και τιμητική ονοματοδοσία για την Ελένη Σμαραγδή

318

Η Ελένη Σμαραγδή που γνώρισε τιμές   στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, βραβεύτηκε μετά τον θάνατο της από τον Σύλλογο Επιστημόνων του Δήμου Χαλανδρίου, όπου κατοικούσε, για την «μεγάλη επιστημονική, πολιτιστική και κοινωνική προσφορά της.

Η εκλιπούσα,  που ήταν ιδιαίτερα αγαπητή λόγω του ήθους της, του γλυκύτατου χαρακτήρα της και της σπάνιας σεμνότητάς της, τιμήθηκε από τον Δήμο Λοκρών.

Ο Δήμος πήρε απόφαση να δώσει το όνομά της σε έναν δρόμο στις Λιβανάτες. Οι παραθαλάσσιες Λιβανάτες είναι ο γενέθλιος τόπος της Ελένης Παπαδημητρίου Σμαραγδή, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή. Επίσης, οι λατρεμένες Λιβανάτες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ψυχή της, αφού τόσο το σενάριο της ταινίας ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (για την οποία απέσπασε διεθνές βραβείο παραγωγής στην Αμερική) όσο και το σενάριο της νέας ταινίας του συζύγου της Γιάννη Σμαραγδή συνέγραψαν επίσης στις Λιβανάτες.

Το 2010, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, βραβεύτηκε ως Γυναίκα της Χρονιάς από τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηρακλείου Κρήτης για την ταινία El Greco και την δημιουργία και επιμέλεια της μόνιμης έκθεσης «El Greco: Επιστροφή στη Πατρίδα» στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η έκθεση αυτή στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι ένα προσωπικό δημιούργημα της Ελένης Σμαραγδή, με εκθέματα και αναπαραγωγές από σπουδαίους ζωγράφους, των έργων του Ελ Γκρέκο, που δωρίσθηκε στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης και εγκαταστάθηκε ως μόνιμη έκθεση στην πύλη Βηθλεέμ της πόλης, με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Bata Shoe Museum στο Τορόντο του Καναδά που γνώρισε τεράστια επιτυχία, παράλληλα με την προβολή της ταινίας El Greco στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της πόλης, όπου κατατάχθηκε πρώτη από τις 5 χρυσές ταινίες στο φεστιβάλ.

Στη συνέχεια, η έκθεση ταξίδεψε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη και εγκαινίαστηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο, επί δημάρχου Γιάννη Κουράκη που την εγκαινίασε. Εξ αυτής της προσφοράς έγινε πρόταση στον Δήμο Ηρακλείου να δοθεί το όνομά της σε δρόμο χωρίς όνομα της πόλης που οδηγεί στον τάφο του Μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη που δίπλα του είναι θαμμένη η δική του Ελένη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει