Παρουσιάζεται το βιβλίο του Γεωργίου Α. Καλογεράκη

«ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΡΑΪΠΕ»

184

Το βιβλίο «Ιστορικές σελίδες από τη Μάχη της Κρήτης και την απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε, τόμος Α’», του συγγραφέα Γεωργίου Α. Καλογεράκη, θα παρουσιαστεί σήμερα Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 στις 7.00   το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Κωστής Μανουσάκης» στην Κασταμονίτσα.

Το βιβλίο εκδόθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης ενώ την εκδήλωση οργανώνει ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κασταμονίτσας.

Η παρουσίαση τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα ΕΣΔΟΓΕ και θα παρουσιαστεί από την εκπαιδευτικό Αικατερίνη Ψαράκη και τον Συγγραμματέα του ΕΣΔΟΓΕ Δρ. Αριστομένη Συγγελάκη.

Ο Δρ. και συγγραφέας Γεώργιος Α. Καλογεράκης, αρθογραφεί κάθε Δευτέρα στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου και το βιβλίο του αποτελείται από άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στην παραπάνω εφημερίδα. Το βιβλίο προλογίζει ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και όπως αναφέρει ο Γεώργιος Α. Καλογεράκης στο προλογικό του σημείωμα:    «…επιλέξαμε ως ύλη του πρώτου τόμου του βιβλίου μας ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ τριάντα πέντε (35) άρθρα σε δύο ενότητες.

Από τη Μάχη της Κρήτης είκοσι τέσσερα (24) άρθρα και από την απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε έντεκα (11) άρθρα. Ένα πρωτογενές υλικό με ανέκδοτα έγγραφα και φωτογραφίες, μαρτυρίες πρωταγωνιστών της Κρητικής Αντίστασης 1941-1945 καθώς και αφηγήσεις των απογόνων τους.

Σήμερα, η κατοχική ιστορία της Κρήτης δέχεται «ύπουλα» χτυπήματα. Βιώνουμε προσπάθειες και ενέργειες αναθεωρητών, με σκοπό τη διαστρέβλωση, την παραχάραξη, την πλαστογράφηση και την αλλοίωση των ιστορικών γεγονότων, ώστε να «επέλθει η λήθη», όπως ανακοινώνεται συχνά απ’αυτούς στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με το βιβλίο μας υποστηρίζουμε ότι η μνήμη οφείλει να παραμείνει ζωντανή, γιατί αυτή η μνήμη δομεί και την ιστορική συνείδηση του λαού μας…».

Η Κασταμονίτσα επιλέχτηκε ως τόπος παρουσίασης του βιβλίου, γιατί είναι ένα από τα χωριά της Αντίστασης της Κρήτης και εκεί καταστρώθηκαν τα τελικά σχέδια της απαγωγής του Στρατηγού Κράιπε.

Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί ζωγραφικός πίνακας από τη Μάχη της Κρήτης του Κασταμονιτσανού ζωγράφου Δημητρίου Σαριδάκη (1912-1977).  Το βιβλίο του Γεωργίου Α. Καλογεράκη θα μοιραστεί σε όλους δωρεάν.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει