Έκκληση για το σχολείο της Γαύδου

294

Έκκληση υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με κοινοποίηση στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού απευθύνει για το σχολείο της Γαύδου το International Hellenic Association, ένας ακομμάτιστος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις Η.Π.Α.

Την επιστολή προσυπογράφουν 180 διανοούμενοι και σύλλογοι από την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της διασποράς.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής-έκκλησης έχει ως εξής:

«Με την επιστολή αυτή θέλουμε να αναφερθούμε σε ένα  σοβαρό εθνικό πρόβλημα, αυτό της παραμονής κατοίκων σε μικρά νησιά της χώρας μας. Όταν ο αριθμός μαθητών είναι σχετικά μικρός, το Υπουργείο Παιδείας δεν δικαιολογεί θέσεις εκπαιδευτικών για δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα οι μαθητές και οι οικογένειές τους να μετοικούν υποχρεωτικά σε άλλα σημεία της χώρας, όπου υπάρχει η δυνατότητα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των παιδιών τους.

Μάλιστα χορηγείται και χρηματικό ποσό για να βοηθηθεί ο μαθητής να μετοικήσει. Με αυτή τη μέθοδο όμως επιτυγχάνουμε τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού των μικρών νησιών μας αλλά και του μελλοντικού πληθυσμού των ενηλίκων.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού που οδηγεί σε ελάττωση των κατοίκων μικρών ακριτικών νησιών προτείνεται η εξής λύση: να διοριστούν σε κάθε τέτοιο νησί δύο εκπαιδευτικοί, ήτοι ένας φιλόλογος και ένας μαθηματικός. Αυτοί μπορούν να κάνουν και άλλα μαθήματα συγγενή προς την ειδικότητά τους.

Μαθήματα που δεν μπορούν να διδαχθούν από τους δύο καθηγητές είναι δυνατόν να διδάσκονται με τηλεκπαίδευση, στην οποία θα απασχολούνται εξ αποστάσεως καθηγητές για τα ειδικά μαθήματα. Δηλαδή το σύστημα αυτό θα είναι υβριδικό.

Πλεονεκτήματα: θα παραμείνει ο πληθυσμός στο κάθε μικρό νησί και θα εκπαιδευτούν οι μαθητές με παρουσία καθηγητών ενώ η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του Υπουργείου Παιδείας θα είναι σχετικά μικρή.

Παρακαλούμε να κάνουμε την αρχή με τους δύο μαθητές της Γαύδου σε πιλοτικό πρόγραμμα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει