ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: Μεγάλες ελλείψεις

330

Εκτός ορίων βρίσκεται η κατάσταση με τις ελλείψεις εκατοντάδων φαρμάκων πρώτης γραμμής από τα φαρμακεία του Ηρακλείου. «Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο» μας είπε το μέλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Τσικανδηλάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σε έλλειψη από απλά παυσίπονα, αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη, μέχρι καρδιολογικά σκευάσματα, ινσουλίνες, φάρμακα για την αναπνευστική λειτουργία, για τον προστάτη, φάρμακα απαραίτητα για καρκινοπάθειες, αλλά και τα αντιεπιληπτικά χάπια για παιδιά.

Ο Γιάννης Τσικανδηλάκης
Ο Γιάννης Τσικανδηλάκης

Ο κ. Τσικανδηλάκης είπε ότι πρόκειται για μείζον πρόβλημα που έχει διογκωθεί το τελευταίο τετράμηνο και το οποίο, διαχρονικά οι κυβερνήσεις αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι ελλείψεις σχετίζονται ως επί στο πλείστον με τις εξαγωγές.

Στο πλαίσιο  της προσφοράς και της ζήτησης οι ελληνικές φαρμακαποθήκες, υπό την ευθύνη του ΕΟΦ και του Υπουργείο Υγείας, μπορούν να εξάγουν φάρμακα μειωμένης τιμής τα οποία θα παραλάβουν, ας πούμε, γερμανικές αποθήκες και θα τα διαθέσουν στην αγορά ακριβότερα.

Αυτό είναι νόμιμο, μόνο εφόσον καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες σε φάρμακα.  Ωστόσο όπως λέει το μέλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, υπάρχουν σκευάσματα που πωλούνται στο εξωτερικό, χωρίς καν να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει