Αναρτήθηκε η δεύτερη φάση της πολεοδομικής μελέτης Καμινίων

328

Αναρτήθηκε η δεύτερη φάση της πολεοδομικής μελέτης Καμινίων για το περιεχόμενο της οποίας καλούνται να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις ενστάσεις τους μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

Όπως προκύπτει η δεύτερη ανάρτηση, ουσιαστικά επικεντρώνεται στις 30 ενστάσεις της πρώτης ανάρτησης της μελέτης οι οποίες εξετάστηκαν και απαντήθηκαν από τον μελετητή. Άρα αυτό που μένει είναι να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για το αποτέλεσμα που προκύπτει και αν διαφωνούν να υποβάλλουν νέες ενστάσεις ή αν συμφωνούν το σχέδιο να προχωρήσει.

Όπως είναι γνωστό η πολεοδομική μελέτη των Καμινίων σύρεται εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα μια από τις πιο πυκνοδομημένες περιοχές της πόλης, που βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο του Ηρακλείου, να βουλιάζει σε ένα πλήθος προβλημάτων που εγείρουν ακόμα και ζητήματα δημόσιας ασφάλειας.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι μέσα στον χειμώνα με εντολή του δημάρχου Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινού, ασφαλτοστρώθηκε η οδός Εμπειρίκου, που ήταν γεμάτη διάσπαρτες παγίδες.

Η οδός Εμπειρίκου ενσαρκώνει όλη την παρακμή της εγκατάλειψης της ιστορικής συνοικίας των Καμινίων, καθώς ο μισός δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και τον υπόλοιπο μπορείς να τον περάσεις μόνο με γόνδολα όταν βρέχει, διότι πολύ απλά δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις ακριβώς επειδή το σχέδιο πόλης δεκαετίες τώρα μένει στα χαρτιά.

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός
Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός

Αυτό είναι μόνο ένα ενδεικτικό πρόβλημα από τα πολλά που αντιμετωπίζει η περιοχή η οποία δέχεται ισχυρές πολεοδομικές πιέσεις και η εφαρμογή του σχεδίου πόλης είναι κάτι παραπάνω από ζωτικής σημασίας, για να αποκτήσουν επιτέλους τα Καμίνια το υπόβαθρο και τις δομές μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, δρόμους, κοινόχρηστους χώρους, χωροθέτηση σχολείων και παράλληλα να λυθούν κρίσιμα προβλήματα που υποβαθμίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων.

Όπως είναι γνωστό, ο οδικός χάρτης της πολεοδομικής μελέτης προχωρά κυριολεκτικά από «φωτιά και σίδερο» μέσα στην πάροδο των δεκαετιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» το 1987 είχε επιχειρηθεί να γίνει σχέδιο για την πράξη εφαρμογής που όμως δεν προχώρησε. Με την πάροδο των χρόνων προέκυψε η αντικειμενική ανάγκη για την αναθεώρηση και την επέκταση του υπάρχοντος ρυμοτομικού σχεδίου.

Το 2006 ανατέθηκε η πολεοδομική μελέτη των Καμινίων, που έρχεται σε μια περίοδο που έχουν αρχίσει να συντελούνται αλλαγές στο εσωτερικό της περιοχής, τις οποίες έρχεται πυροσβεστικά να λύσει η δρομολογούμενη μελέτη. Και αυτό γίνεται μέσα από μια «ισορροπία του τρόμου», αφού δεν είναι εύκολο σε μια κατοικημένη περιοχή να γίνουν οι αναγκαίες διανοίξεις σε σημεία που έχουν ήδη χτιστεί πολυκατοικίες, και να «ξεριζωθούν» κτίσματα που ανεγέρθηκαν εκεί λόγω της απουσίας του σχεδίου πόλης.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Καραντινός σημειώνει ότι είναι σημαντικό να προσέλθουν οι συμπολίτες μας και να ενημερωθούν σχετικά με την ανάρτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, διότι με τη δική τους συμβολή μπορεί να επιτευχθεί ένας εξαιρετικά σημαντικός στόχος που δεν είναι άλλος από το να αποκτήσει η περιοχή σχέδιο πόλης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει