Ένα βήμα πριν τη “σύγκρουση” Τουρκία και Ελλάδα

407

Ο Ερντογάν συνεχίζει την προκλητική στάση του σε όλα τα επίπεδα και τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης θεωρούν ότι πραγματικά η Ελλάδα ετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον τους. Από χθες το απόγευμα μάλιστα μεταδίδουν πως η Ελλάδα όχι μόνο εξοπλίζει τα ελληνικά νησιά με τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά παράλληλα συμμετέχει σε κοινή άσκηση με τη Γαλλία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας όλη τη δύναμη κρούσης της.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος συγκάλεσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η χώρα του απειλείται από την Ελλάδα και να αναδείξει παράλληλα το αφήγημα του φόβου, που εκτιμά ότι μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Κι όλα αυτά, ενώ οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τούρκικα μαχητικά αεροσκάφη, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο το τελευταίο διάστημα.

Η Ελλάδα βέβαια, δεν αφήνει πλέον τίποτα στην τύχη και απαντά στη συνολική προκλητική συμπεριφορά, έχοντας στην ατζέντα της μια σειρά από διπλωματικές συναντήσεις που στόχο έχουν να αναδείξουν την πλήρη αλήθεια απέναντι στα συνεχόμενα ψεύδη του Ερντογάν.

Εκτός από το επίπεδο της διπλωματίας και σε επίπεδο συμβολισμών, η Ελλάδα βγάζει στο Αιγαίο το μεγαλύτερο μέρος του στόλου, στέλνοντας μήνυμα ετοιμότητας προς την Άγκυρα, με αφορμή την επικείμενη κάθοδο του Oruc Reis από τη Μαύρη Θάλασσα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη κι εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης «Λόγχη» ωστόσο συμβάλει στη λειτουργία των συμβολισμών, τους οποίους βέβαια οι Τούρκοι χρησιμοποιούν για να αντιστρέψουν την πραγματικότητα.

 

Στο ανατολικό Αιγαίο σχεδόν όλος ο ελληνικός στόλος
Στο ανατολικό Αιγαίο σχεδόν όλος ο ελληνικός στόλος

 

Η ελληνική πλευρά πάντως έτσι ή αλλιώς παραμένει σε ετοιμότητα αφού, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται σοβαρά, είναι το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιδιώξει μια διπλή κρίση τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο. Αξιολογεί παράλληλα όλη την παραπληροφόρηση που διακινείται στην Τουρκία από μέσα ενημέρωσης τα οποία ελέγχει ο Ερντογάν, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίζουν πως για να σταματήσει «η συνεχιζόμενη κρίση» που δημιουργεί η Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει μια «σημαντική εξέλιξη» σε σχέση με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι Τούρκοι θέλοντας να κλιμακώσουν την ένταση, αλλά και να δημιουργήσουν ένα κλίμα μεγαλύτερης έντασης για το εσωτερικό τους ακροατήριο αναφέρθηκαν χθες στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόσο στην αύξηση των εξοπλισμών στα ελληνικά νησιά, όσο όμως και στην αύξηση «των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα». Έντονες ήταν οι αναφορές στην τρομακτική αύξηση των ελληνικών εξοπλισμών αλλά και στο γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται διαρκώς στη σκιά τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Γαλλίας.

Η Ελλάδα από την πλευρά της πάντως, προχωρώντας τις κινήσεις της σε επίπεδο συμβολισμών, αξιολόγησε τα ονόματα των φρεγατών «Μπελαρά» που πρόκειται να φθάσουν στην Ελλάδα από το 2025.

Ειδικότερα, κατά την προχθεσινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου αποφάσισε η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες FDI ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάζονται στο Λοριάν της Γαλλίας, να ονομαστεί «Φ/Γ ΚΙΜΩΝ», η δεύτερη «Φ/Γ ΝΕΑΡΧΟΣ» και η τρίτη «Φ/Γ ΦΟΡΜΙΩΝ».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025 ενώ η τρίτη το 2026. Τα τρία πλοία θα είναι εξοπλισμένα με προηγμένο ραντάρ SeaFire, αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο 76 χιλιοστών και σύστημα RAM 21 πυραύλων για την προστασία του σκάφους από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Παράλληλα, θα διαθέτουν σόναρ Captas-4 καθώς και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R. Το «οπλοστάσιο» των Belharra περιλαμβάνει επίσης πυραύλους Exocet που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση.

Στο μεταξύ, συμβολική και κρίσιμη για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να είναι η αυριανή ημέρα, στο Αλικάντε της Ισπανίας, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναδείξει τις προσπάθειες διαστρέβλωσης της αλήθειας από τους Τούρκους. Τη στήριξή τους απέναντι στην Ελλάδα αναμένεται να εκφράσουν από την άλλη πλευρά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της νότιας Ευρώπης.

Το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα έχουν, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει