ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ: Πρεμιέρα ταλαιπωρίας στον ΒΟΑΚ

Έναρξη με την πιο εύκολη από τις 8 εργολαβίες που θα κλείνουν τμηματικά τον δρόμο από Παπαναστασίου μέχρι Γιόφυρο

260

Με την ελπίδα πως δεν θα δημιουργηθεί το απόλυτο χάος σε κομβικούς οδικούς άξονες του Ηρακλείου, αρχίζει σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης την πρώτη φάση ασφαλτοστρώσεων επί του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.  Η πρώτη φάση περιλαμβάνει ασφαλτοστρώσεις σε μήκος 1.500 μέτρων από τον κόμβο Κνωσού – Παπαναστασίου επί του Βόρειου Οδικού Άξονα. Οι ασφαλτοστρώσεις αφορούν την αριστερή λωρίδα του ρεύματος κυκλοφορίας προς Ρέθυμνο, ενώ η κίνηση των οχημάτων θα πραγματοποιείται από τη δεξιά μόνο λωρίδα κυκλοφορίας, με όλους τους κόμβους προς το παρόν ανοικτούς.

Παρά το γεγονός ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου έχει σχεδιάσει ένα πλήρες πλάνο αντιμετώπισης των πιθανών προβλημάτων τόσο ο όγκος των οχημάτων, όσο και το γεγονός πως οι εργασίες εκκινούν στα πιο επιβαρυμένα σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα από άποψης κίνησης αποτελούν ιδιαίτερα επιβαρυντικούς παράγοντες και μόνο η πράξη μπορεί να δείξει την επιτυχία ή αποτυχία του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, οι εργασίες της πρώτης φάσης πρόκειται να διαρκέσουν συνολικά 19 ημέρες και ειδικότερα ως και τις 17 Οκτωβρίου.

Με βάση τη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, το σύνολο των εργολαβιών υπολογίζεται σε 8, με δεδομένο ότι  «οι εργασίες ασφαλτόστρωσης θα υλοποιηθούν επί του Β.Ο.Α.Κ. σταδιακά στο ανωτέρω τμήμα, μήκους περί τα 3.500 μ. και στις δύο (2) κατευθύνσεις και θα αποκλείεται σε κάθε φάση η μία (1) λωρίδα κυκλοφορίας του εκάστοτε ρεύματος, για μήκος περίπου 1.500 μέτρων και έπειτα η ίδια διαδικασία με αποκλεισμό, για τα επόμενα 2.000 μέτρα».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση μάλιστα, η «πρώτη φάση» των εργασιών θεωρείται μία από τις «εύκολες» φάσεις, καθώς υπάρχει επίσης η ενημέρωση ότι «κατά τη διάρκεια των εργασιών  θα γίνεται τμηματική διακοπή κυκλοφορίας κάθε φορά στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας και ρύθμιση κυκλοφορίας με αποκλεισμό στις εισόδους και εξόδους των κατά περίπτωση κόμβων όπου θα παρέχεται ενημέρωση για εναλλακτικές λύσεις πορείας των οδηγών που επιθυμούν να εισέλθουν ή να εξέλθουν του Β.Ο.Α.Κ.».

Με δεδομένο ότι η πρώτη φάση έχει διάρκεια 19 ημέρων κι εφόσον υπολογιστεί ότι απαιτούνται συνολικά 8 φάσεις για την ολοκλήρωση των ασφαλτοστρώσεων και στις δύο κατευθύνσεις του ΒΟΑΚ, γίνεται κατανοητό, χωρίς να έχει ανακοινωθεί βέβαια επίσημα, ότι η συνολική διάρκεια των εργασιών υπολογίζεται σε περίπου … 4 μήνες, δηλαδή ως τον Ιανουάριο του 2023.

Οι οδηγοί που σκοπεύουν να μετακινηθούν παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που εκτελούνται οι εργασίες, να ενημερώνονται για τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Με βάση πάντως την ισχύουσα κατάσταση στο Ηράκλειο και τις επιβαρύνσεις των κινήσεων, ειδικά νωρίς το πρωί και κατά τις μεσημεριανές ώρες, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, πως αν δεν υπάρξει κατάλληλη μέριμνα από τον ανάδοχο του έργου, θα είναι απίθανο να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα με αυτά του πλήρους αποκλεισμού της Αλικαρνασσού.

Με δεδομένο επίσης το γεγονός πως στις επόμενες φάσεις θα αποκλείονται τμηματικά είσοδοι κι έξοδοι της πόλης γίνεται αντιληπτό πως το Ηράκλειο εισέρχεται σε μία μακρά περίοδο προβλημάτων, που θα αναδείξουν ωστόσο ότι ο ΒΟΑΚ έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια των αντοχών του και ίσως ευαισθητοποιήσουν το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο να τροποποιήσει τα σχέδιά του για τη λεγόμενη «παράκαμψη Ηρακλείου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει