ΕΠΙΤΑΚΤΙΚH ΑΝΑΓΚΗ: Να λειτουργήσει άμεσα το PET/CT

1,603

Χιλιάδες είναι οι Κρητικοί που περιμένουν την έναρξη λειτουργίας του ΡΕΤ/CT  τον Οκτώβριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. “Είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο δυνατόν” είπε στην “Π” ο καθηγητής Δημήτρης Μαυρουδής διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ όπου παρακολουθούνται περίπου 5.000 ογκολογικοί ασθενείς σε σύνολο 10.000 σε όλη την Κρήτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρουδής οι ασθενείς που τον ρωτούν συνεχώς πότε θα μπορούν να κάνουν τις πρώτες εξετάσεις αφού μέχρι τώρα έπρεπε να πηγαίνουν στην Αθήνα, με μεγάλο οικονομικό και ψυχολογικό κόστος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κάποιες μορφές καρκίνου όπως είναι του πνεύμονα, των ωοθηκών,  της κεφαλής τραχήλου της μήτρας του μελανώματος έχουν καλύτερη απεικόνιση με την συγκεκριμένη εξέταση και  είναι εξαιρετικά σημαντικό  το γεγονός ότι θα μπορούν πλέον να την κάνουν στο νησί.

“Στην εποχή μας αυτή η εξέταση είναι απαραίτητη για την άσκηση της ογκολογίας γιατί μας βοηθάει να κάνουμε καλύτερη διάγνωση και καλύτερη θεραπεία” τόνισε ο ίδιος.

Καθώς πλέον διανύουμε την περίοδο της ιατρικής ακριβείας,το ΡΕΤ/CT, μεταξύ άλλων,  δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για την έγκαιρη και ακριβή σταδιοποίηση της νόσου.

Ακόμη τον χαρακτηρισμό της βλάβης έτσι ώστε να αποφασιστεί η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση,την ομαδοποίηση των ασθενών οι οποίοι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε στοχευμένες θεραπείες  και την πρώιμη εκτίμηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία, έτσι ώστε  να αποφασιστεί  έγκαιρα η αλλαγή ή όχι, του θεραπευτικού πρωτοκόλλου.

Επιπλέον σημαντικός είναι ο ρόλος του ΡΕΤ/CT για τον ακριβή σχεδιασμό στην ακτινοθεραπεία, επιτυγχάνοντας έτσι στοχευμένη ακτινοβόληση και  αποφεύγοντας την ακτινοβόληση άλλων, υγιών οργάνων.

Υπενθυμίζεται ότι το ΡΕΤ/CT που προγραμματίζεται να λειτουργήσει στα τέλη Οκτωβρίου στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ, το οποίο διευθύνει η καθηγήτρια κ. Σοφία Κουκουράκη είναι μια δωρεά του Ιδρύματος “Σ. Νιάρχος” ύψους άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει