Λαπαροσκοπική και Υστεροσκοπική Χειρουργική: Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Γυναικολογία

2,044

Οι μέθοδοι ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (λαπαροσκόπηση, υστεροσκόπηση) εφαρμόζονται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα εδώ και πολλά χρόνια σε εξειδικευμένα κέντρα.

Ανάλογα με την εμπειρία των χειρουργών και της ομάδας, μπορούν να πραγματοποιηθούν σχεδόν όλα τα είδη γυναικολογικών χειρουργείων με αυτές τις μεθόδους.

 

Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

λαπαροσκόπησηΗ λαπαροσκόπηση είναι μία μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική, χειρουργική τεχνική κατά την οποία όργανα στην κοιλιά γίνονται προσβάσιμα μέσω μικρών τομών στο δέρμα (0,5-1 εκατοστό) και όχι όπως γινόταν παραδοσιακά με  πολύ μεγαλύτερες τομές..

Στη λαπαροσκόπηση απαιτούνται συνήθως 3 ή 4 μικρές τομές για ειδικά μικροεργαλεία (κάμερα, λαβίδες, ψαλίδι) με τα οποία ο χειρουργός μπορεί να χειριστεί τους ιστούς ενώ κοιτάζει σε μία οθόνη υπερυψηλής ανάλυσης.

Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.

Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι την ημέρα του χειρουργείου σε μικρότερης βαρύτητας χειρουργεία, ενώ σε μεγαλύτερης βαρύτητας χρειάζεται συνήθως μία διανυκτέρευση.

 

Γιατί να γίνει ένα χειρουργείο λαπαροσκοπικά;

Η λαπαροσκόπηση είναι μια καλά δοκιμασμένη και ασφαλής χειρουργική τεχνική με σαφή πλεονεκτήματα έναντι της λαπαροτομίας (ανοικτή χειρουργική επέμβαση).

Συγκεκριμένα, παρέχει καλύτερη εικόνα του χειρουργικού πεδίου από την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση αφού η κάμερα με την φωτεινή πηγή μπορεί να πλησιάσει πολύ κοντά στις περισσότερες δομές της κοιλιακής χώρας, να τις  φωτίσει καλύτερα και να μεγεθύνει την εικόνα. Συνεπώς, η επέμβαση γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια και λιγότερο τραυματικά  για τους γύρω ιστούς. Επίσης, οι μικρές χειρουργικές τομές συμβάλλουν και αυτές στο μικρότερο χειρουργικό τραύμα.

Συνολικά τα οφέλη είναι λιγότερος πόνος μετά την επέμβαση, μικρότερες ουλές, συντομότερο χρόνο νοσηλείας, ταχύτερη ανάρρωση, μειωμένη χρήση παυσίπονων, χαμηλότερος κίνδυνος λοιμώξεων και χαμηλότερο ρίσκο λιγότερο συχνών αλλά σοβαρών επιπλοκών όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή ενώ μειώνει το ρίσκο μετεγχειρητικών συμφύσεων.

Για αυτούς τους λόγους, όποτε είναι δυνατόν, η λαπαροσκοπική χειρουργική θα πρέπει να είναι η προτιμώμενη επιλογή σε σχέση με την κλασική ανοικτή χειρουργική τεχνική.

Σημαντικό είναι επίσης ότι η επέμβαση αυτή σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους (ανοικτή χειρουργική επέμβαση) δεν αυξάνει το κόστος για τον ασθενή ή και το μειώνει εφόσον συνυπολογιστεί η γρηγορότερη ανάρρωση και ταχύτερη επιστροφή στην εργασία.

 

Ποιες επεμβάσεις γίνονται   λαπαροσκοπικά;

Οι περισσότερες γυναικολογικές επεμβάσεις μπορούν στις μέρες μας να γίνουν λαπαροσκοπικά. Μερικά παραδείγματα είναι:

 • αφαίρεση ινομυωμάτων (ινομυωματεκτομή)
 • αφαίρεση εστιών ενδομητρίωσης κάθε βαρύτητας
 • αφαίρεση κύστεων ωοθήκης
 • αφαίρεση σαλπίγγων (σαλπιγγεκτομή) ή διόρθωση παθολογίας σαλπίγγων
 • αφαίρεση ωοθήκης (ωοθηκεκτομή) ή αφαίρεση εξαρτημάτων (σαλπιγγοωοθηκεκτομή)
 • αφαίρεση μήτρας (υστερεκτομή)
 • διόρθωση πρόπτωσης μήτρας, κόλπου, κυστεοκήλης, ορθοκήλης με ή χώρις τοποθέτηση πλέγματος

Η καμπύλη εκμάθησης της λαπαροσκόπησης είναι ωστόσο μεγάλη. Έτσι, προϋπόθεση για την πραγματοποίηση σύνθετων λαπαροσκοπικών επεμβάσεων είναι η πολυετής και επίπονη εκπαίδευση του χειρουργού σε λαπαροσκοπικά κέντρα που πραγματοποιούνται πληθώρα τέτοιων επεμβάσεων.

 

υστεροσκόπησηΤι είναι η υστεροσκόπηση;

Για την διάγνωση και αντιμετώπιση βλαβών της κοιλότητας της μήτρας ενδείκνυται η υστεροσκόπηση, όπου εισάγεται μια μικροκάμερα μέσω των φυσιολογικών οπών του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας, στην κοιλότητα της μήτρας.

Ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση με μικροεργαλεία υπό τη συνεχή καθοδήγηση της κάμερας. Ανάλογα με την ένδειξη μπορεί να γίνει με μικρότερη δόση αναισθησιολογικών φαρμάκων ή ακόμα και χωρίς νάρκωση.

Δεν γίνονται δερματικές τομές, η ασθενής επιστρέφει σπίτι την ίδια ημέρα του χειρουργείου με ελάχιστο ή καθόλου πόνο.

 

Ποιες επεμβάσεις γίνονται υστεροσκοπικά;

 • Διάγνωση διαταραχών του ενδομητρίου που προκαλούν υπογονιμότητα
 • Διερεύνηση ανώμαλων αιμορραγιών
 • Αφαίρεση ινομυωμάτων που έρχονται σε επαφή ή προβάλλουν στην κοιλότητα της μήτρας
 • Αφαίρεση πολυπόδων ενδομητρίου
 • Λύση συμφύσεων μητριαίας κοιλότητας
 • Λύση διαφράγματος μήτρας
 • Αφαίρεση ξένου σώματος (π.χ. spiral)
 • Αφαίρεση ιστού κύησης μετά από αποβολή ή έκτρωση.

 

«Euromedica - Παγκρήτια Υγεία»

Κέντρο Γυναικολογικής Χειρουργικής  στη Euromedica Μητέρα Κρήτης

Από τον Μάρτιο του 2022, οι Γυναικολόγοι Λεωνίδας Μαγαράκης και Κωνσταντίνος Νιργιανάκης, ενώνοντας τη γνώση και εμπειρία τους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής.  Έκτοτε πραγματοποιούν λαπαροσκοπικές και υστεροσκοπικές επεμβάσεις κάθε βαρύτητας στις αναβαθμισμένες χειρουργικές αίθουσες της κλινικής Euromedica Μητέρα Κρήτης, καλύπτοντας μια σημαντική ανάγκη του τοπικού πληθυσμού.

Οι γυναικολόγοι του κέντρου έχουν πραγματοποιήσει, ως εξειδικευμένοι σε αυτόν τον τομέα, εκατοντάδες λαπαροσκοπικές και υστεροσκοπικές επεμβάσεις σε φημισμένα πανεπιστημιακά νοσοκομεία αναφοράς της Ελβετίας και Σουηδίας και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε αυτό το αντικείμενο.

 

https://centergynsurgery.com

Euromedica Μητέρα Κρήτης

2810 396700

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει