ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ: Η οικονομική ασφυξία απειλεί έργα της Περιφέρειας και του Δήμου Ηρακλείου

Έτοιμοι να τραβήξουν χειρόφρενο οι εργολήπτες

270

Σοβαρή εμπλοκή έχει προκληθεί στην ομαλή ροή της  χρηματοδότησης έργων της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, γεγονός που έχει πυροδοτήσει  μεγάλη αναστάτωση στον εργοληπτικό κλάδο καθώς πολλά μέλη του προσανατολίζονται να βάλουν «χειρόφρενο» στην εξέλιξη των εργασιών για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ασφυξία με την οποία είναι αντιμέτωπα.

Η εμπλοκή συνδέεται με διαφορετικούς λόγους αφού στη μεν Περιφέρεια καταγράφεται καθυστέρηση στην τροφοδοσία της χρηματοδότησης των κωδικών των έργων με ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ στο Δήμο Ηρακλείου δεν προχωρά η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να πληρωθούν οι εργασίες που έχουν εκτελεστεί.

Συγκεκριμένα εδώ και τρεις μήνες  έχει κλείσει η στρόφιγγα χρηματοδότησης πολλών έργων στην Περιφέρεια Κρήτης και στο Δήμο Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση δεκάδες εργολήπτες που δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον εργοληπτικό κλάδο.

κ. Ανδρούλα ΣουρουλλάΜε δηλώσεις της στην «Π» η  πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Έργων κ. Ανδρούλα Σουρουλλά εξηγεί ότι για διαφορετικούς λόγους υπάρχει εμπλοκή στη χρηματοδότηση των έργων, η οποία έχει σαν  αποτέλεσμα να προκαλείται οικονομικό  πλήγμα στον κλάδο.

Ειδικότερα στην Περιφέρεια Κρήτης, υπάρχουν έργα που αφορούν κυρίως σε συντηρήσεις οδικών δικτύων στα οποία γίνονται εργασίες οι οποίες όμως από τις αρχές καλοκαιριού δεν έχουν πληρωθεί με ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό σύμφωνα με την κ. Σουρουλλά είναι ότι στην διαδικασία της έγκρισης των χρηματοδοτήσεων έχει εισαχθεί μια πρόσθετη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα τα κονδύλια να δίνονται με το σταγονόμετρο.

Το όλο θέμα έχει τεθεί από τον Περιφερειάρχη Κρήτης στα στελέχη του αρμόδιου υπουργείου από όπου υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι μέχρι το τέλος του μήνα τα εμπόδια που υπάρχουν θα έχουν αρθεί. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Ηρακλείου η κ. Σουρουλλά εξηγεί ότι «αν και υπάρχουν χρήματα στο δημοτικό ταμείο δεν προχωρά η αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού για να τροφοδοτηθούν οι κωδικοί με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται οι εργολήπτες. Αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για το Δήμο Ηρακλείου που γνωρίζουμε ότι έχει συνέπεια στις πληρωμές του.

Τώρα όμως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα καθώς δεν έχουμε να πληρώσουμε τις επιταγές μας με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο».  Η ίδια τονίζει ότι συνάδελφοι της πηγαίνουν στην τεχνική υπηρεσία το λογαριασμό και από εκεί ειδοποιούνται να μην κόβουν τιμολόγια επειδή δεν έχουν τροφοδοτηθεί οι κωδικοί των έργων. «Υπάρχουν συνάδελφοι που βρίσκονται σε απελπισία και σκέφτονται να παγώσουν τα έργα επειδή δεν πληρώνονται και οι επιταγές τους τρέχουν.

Τα έργα που εκτελούν, αφορούν σε τσιμεντοστρώσεις σε αποκαταστάσεις διανοίξεων, σε αποκαταστάστεις τοιχίων και κατολισθήσεις που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα και ο καθένας μπορεί να αποτιμήσει την κρισιμότητα που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωσης τους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει