Η απάντηση του Δήμου Φαιστού για το σχολικό συγκρότημα της Πόμπιας

373

Τις δικές της απαντήσεις σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στο Γυμνάσιο – Λύκειο Πόμπιας, δίνει η δημοτική Αρχή του Δήμου Φαιστού με γραπτή ανακοίνωση της.

Όπως εξηγεί η δημοτική Αρχή, έχει ήδη ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες μελέτες για πλήρη ανακατασκευή και βιοκλιματική αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος, μέσα από μια εργολαβία προϋπολογισμού περίπου 4.000.000 ευρώ και χρηματοδότηση που θα προκύψει από το νέο ΕΣΠΑ.  Την ίδια ώρα, η δημοτική Αρχή αναφέρει για το τοιχίο που έχει πέσε ότι έχουν ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη για την αποκατάσταση του, ενώ έχει εξασφαλιστεί παράλληλα και η χρηματοδότηση για την άμεση έναρξη των εργασιών.

«Το ιστορικό σχολείο της Πόμπιας είχε από την πρώτη στιγμή τεθεί σε προτεραιότητα από τη δημοτική Αρχή, με στόχο την πλήρη ανακατασκευή και αποκατάσταση του, καθώς επίσης την κτηριακή και βιοκλιματική αναβάθμιση του» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Δήμου και προστίθεται:

«Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Φαιστού, διαπιστώθηκε ότι είχαν φθάσει σε ένα ικανοποιητικό στάδιο σχετικές μελέτες, συνολικού ύψους 58.316 ευρώ + ΦΠΑ, ήδη από το 2015, οι οποίες ωστόσο χρειάζονταν συμπληρώσεις για να είναι πλήρεις και να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν.

Η δημοτική Αρχή ανέθεσε σε αρμόδιο μελετητικό γραφείο την απαραίτητη συμπληρωματική σύμβαση ύψους 6.000 ευρώ + ΦΠΑ προκειμένου οι φάκελοι να είναι ολοκληρωμένοι και να προχωρήσει η διαδικασία χρηματοδότησης και δημοπράτησης του έργου. Οι μελετητές παρέδωσαν τους σχετικούς φακέλους στο Δήμο Φαιστού, οι οποίοι είναι πλέον πλήρεις κι έτοιμοι προς χρηματοδότηση και στη συνέχεια αναζήτηση αναδόχου και δημοπράτηση».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι σε «συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, υπάρχει η διαβεβαίωση πως η χρηματοδότηση του συνολικού έργου για την πλήρη αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 4.000.000 ευρώ, θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, με δεδομένο ότι οι φάκελοι των μελετών  είναι πλήρεις».

Σε σχέση με την κατολίσθηση του τοιχίου, η δημοτική Αρχή υποστηρίζει ότι «οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, παράλληλα με τον δήμαρχο Φαιστού προχώρησαν σε επιτόπια αυτοψία και έχουν ολοκληρώσει τη σχετική μελέτη αποκατάστασης για τη δημιουργία νέου τοιχίου, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 28.000 ευρώ, που έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση και πρόκειται να προχωρήσει άμεσα».

Στην ανακοίνωση καταληκτικά αναφέρονται τα εξής:

«Θέλουμε να τονίσουμε πως αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις αγωνίες τόσο των γονέων και των εκπαιδευτικών, όσο και των κατοίκων της Πόμπιας, οι οποίες διαβεβαιώνουμε πως δεν είναι σε καμία περίπτωση μικρότερες από τις δικές μας.

Προτεραιότητα και στόχος μας παραμένει η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ιστορικού μας σχολείου, με σκοπό να γίνει πρότυπο για ολόκληρη την περιοχή και να ανακτήσει την αίγλη που του αξίζει. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουμε».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει