Ποιοι θα κληθούν να επιστρέψουν το 100% του κρατικού δανείου εφάπαξ και με τόκο

ΕΞΕΠΝΕΥΣΕ Η ΔΙΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

254

Εξέπνευσε χθες ο  χρόνος  για τις επιχειρήσεις που έλαβαν ζεστό χρήμα από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής την περίοδο την πανδημίας αλλά φρόντισαν να υποβάλουν στη συνέχεια τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αποτελούν έναν από τους όρους που προβλέπονταν για τη χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης.

Όσοι έχασαν και τη συγκεκριμένη προθεσμία θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν. Μάλιστα η επιστροφή του ποσού θα γίνει εφάπαξ και με τόκο. Συγκεκριμένα μετά τον σχετικό έλεγχο που θα πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ, το ποσό της κρατικής ενίσχυσης θα εμφανιστεί ως οφειλή στο λογαριασμό των επιχειρήσεων στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Και αυτό γιατί εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θεωρείται ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι χορήγησης των κρατικών δανείων. Σημειώνεται ότι η εφάπαξ έντοκη επιστροφή ολόκληρου του ποσού χωρίς τη δυνατότητα έκπτωσης ισχύει και για τις επιχειρήσεις που δεν τήρησαν τη ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ mybusinessSupport ενώ οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν την οικονομική ενίσχυση την περίοδο της πανδημίας θα πρέπει να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την τρίτη δόση να καταβάλλεται έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών που ενισχύθηκαν από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής εξόφλησαν την οφειλή εφάπαξ, κερδίζοντας έτσι επιπλέον «κούρεμα» 15%.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ («myAADE») στην επιλογή Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές, καθώς και αναλυτική αποτύπωση σε ψηφιακό αρχείο των κύκλων ενίσχυσης για τους οποίους έχει πραγματοποιηθεί βεβαίωση από την πλατφόρμα myBusinessSupport. Η πληρωμή των οφειλών είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments στο myAADE (my aade.gov.gr), με άμεση πίστωση των οφειλών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει