ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ: Γενναία χρηματοδότηση για να μην παγώσουν τα παιδιά στα σχολεία

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος και το κακό προηγούμενο…

371

Μπορεί να καλωσορίσαμε μόλις το φθινόπωρο, όμως, οι Δήμοι τρέχουν για να προλάβουν τον χειμώνα!

Λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, οι Δήμοι ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων. Ο στόχος, φυσικά, είναι να μην κρυώνει κανένα παιδί την ώρα του μαθήματος.

Ο κ. Στεφανάκης
Ο κ. Στεφανάκης

Ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, κ. Γιάννης Στεφανάκης, αναφέρει στην «Π» πως λόγω κοροναϊού τα προηγούμενα χρόνια, τα παράθυρα έπρεπε να μένουν ανοιχτά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ημέρες που η θερμοκρασία άγγιξε τους μείον 17 βαθμούς. Χρειαζόταν να καταναλωθεί πολλή ενέργεια για να θερμανθούν οι αίθουσες διδασκαλίας.

Η άνοδος της τιμής των καυσίμων τίναξε και πέρσι τον προϋπολογισμό του Δήμου στον «αέρα», όπως και σε όλους τους Δήμους με την ΚΕΔΕ να ζητά επιδότηση για πετρέλαιο λόγω του ενεργειακού κόστους.

Όμως, από το Υπουργείο Εσωτερικών εστάλησαν στο Οροπέδιο μόλις 7.000 ευρώ, την ώρα που οι ανάγκες είναι για 70.000! Ο Δήμος τότε επέστρεψε τη χρηματοδότηση ως απαράδεκτη.

Η κατανομή της χρηματοδότησης γίνεται με διαφορετικό τρόπο από το Υπουργείο από εκείνον που είχε προτείνει η ΚΕΔΕ, με αποτέλεσμα να αδικούνται οι μικροί Δήμοι. Ο κ. Στεφανάκης επισημαίνει πως όλοι οι ορεινοί δήμοι είναι και μικροί.

Το ερώτημα που «καίει» είναι πότε θα έρθει η χρηματοδότηση στους Δήμους για να προλάβουν να φουλάρουν τα ντεπόζιτα πριν αρχίσει η πτώση της θερμοκρασίας.

Πέρσι, όταν το κτήριο του σχολείου κρίθηκε ακατάλληλο λόγω σεισμού, ο Δήμος, με δικά του μέσα κάλυψε όλες τις ανάγκες για θέρμανση στις αίθουσες, όπου φιλοξενήθηκαν τα παιδιά.

Η κ. Αρχοντάκη- Καλογεράκη
Η κ. Αρχοντάκη- Καλογεράκη

«Δε θέλουμε να κρυώνουν τα παιδιά μας» λέει χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Ηρακλείου, κ. Στέλλα Αρχοντάκη- Καλογεράκη.

Το θέμα της θέρμανσης των σχολείων απασχολεί έντονα τον Δήμο που έχει ζητήσει σχετική χρηματοδότηση και το Υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα στείλει. Ο Δήμος προσπαθεί να συγκεντρώσει κονδύλια για να γεμίζει τα ντεπόζιτα των σχολείων πριν ακόμα αρχίσει η κακοκαιρία.

Η αντιδήμαρχος Ηρακλείου αναφέρει πως πλέον τα πρατήρια δε δίνουν πετρέλαιο με πίστωση.

Την περασμένη χρονιά, ο Δήμος κατανάλωσε όσο πετρέλαιο είχαν καταναλώσει τα σχολεία τις δύο προηγούμενες χρονιές. Πέρα από το γεγονός ότι πέρσι είχαμε έντονη κακοκαιρία, υπήρχε η πανδημία που είχε κρατήσει τα σχολεία κλειστά για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Ο κ. Μακράκης
Ο κ. Μακράκης

Εν όψει του χειμώνα, οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν για το αν τα σχολεία θα είναι αρκετά ζεστά για να γίνεται το μάθημα χωρίς προβλήματα. Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως το θέμα είχε τεθεί σε συνάντηση που είχε ο σύλλογος με την αρμόδια αντιδήμαρχο Ηρακλείου.

Όπως είχε τονιστεί, οι Δήμοι χρειάζονται επιπλέον χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες σε θέρμανση και ρεύμα.

Ν. Κεραμέως: Θα δοθούν επιπλέον κονδύλια

Για τη θέρμανση των σχολικών αιθουσών, ένα θέμα που έχει τεθεί στο «τραπέζι» εξαιτίας του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα που έρχεται, η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, δεσμεύθηκε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά και οι πόροι προκειμένου να διατηρηθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.

«Έχει ληφθεί ειδική μέριμνα του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον ανάγκες και σε θέρμανση. Ειδικά κονδύλια θα δοθούν στους δήμους για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες» δήλωσε η υπουργός.

Η κ. Κεραμέως
Η κ. Κεραμέως

Η Νίκη Κεραμέως μίλησε για το ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών, υποστηρίζοντας ότι ένα θέμα που υπήρχε και έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ωστόσο, τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες επίλυσης του και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και έφερε ως παράδειγμα: «Ένα σχολείο χτίστηκε μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, από το δήμο και παράλληλα χτίστηκαν 15 σπίτια για τους καθηγητές».

Σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η Νίκη Κεραμέως σχολίασε: «Τα σχολεία ξεκίνησαν με περισσότερους εκπαιδευτικούς από ό,τι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε μια 2ετία έχουμε ολοκληρώσει 25.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών».

Για την επέκταση του ολοήμερου σχολείου, είπε πως «το ολοήμερο σχολείο πέρυσι τελείωνε στις 16.00, ενώ από φέτος τελειώνει στις 17.30 στο 50% των ολοήμερων τμημάτων της χώρας. Το μέτρο αυτό έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να κάνουμε το σχολείο καλύτερο, με πιο διαδραστικό και ενδιαφέρον πρόγραμμα για τα παιδιά. Από την άλλη στοχεύουμε στον εργαζόμενο γονέα, να υποστηρίξουμε την οικογένεια και τους γονείς που εργάζονται».

«Για μας είναι πολύ σημαντικό να γίνεται και η μελέτη στο ολοήμερο σχολείο γιατί μας νοιάζει, όταν το παιδί θα γυρίζει στο σπίτι, να έχει ποιοτικό χρόνο, να παίζει», πρόσθεσε.

Η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για πολλές καινοτομίες από ξεκινούν από τη φετινή σχολική χρονιά, όπως «διαδραστικοί πίνακες σε όλα τα τμήματα γυμνασίων, λυκείων, πέμπτης και έκτης δημοτικού και 177.000 σετ ρομποτικής που θα εγκατασταθούν φέτος».

Σχετικά με προσλήψεις σε σχολεία Ειδικής αγωγής η υπουργός Παιδείας  ανέφερε: «Έχουμε διορίσει 6.000 νέα πρόσωπα στην ειδική αγωγή, εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό και γίνεται προσπάθεια να φροντίζουμε να καλύπτονται  κατά το δυνατόν ό,τι ανάγκες υπάρχουν».

Η χώρα μας συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των ΗΕ που είχε αντικείμενο τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης και η προσαρμογή στη νέα εποχή. Μέσα από αυτή την παρουσία επιτεύχθηκαν μερικές σημαντικές συνεργασίες της Ελλάδας με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

«Μέσω της παρουσίας μας στην Αμερική πετύχαμε στενότερη συνεργασία της Ελλάδος με κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής. Πάνω από 30 αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως είναι το Χάρβαρντ, το Γέιλ έρχονται για συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια», είπε η υπουργός.

Ο σκοπός της άφιξης όλων αυτών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού είναι είτε για να εμβαθύνουν την υφιστάμενη συνεργασία που υπάρχει είτε για να συνάψουν νέες συνεργασίες.

Επεξήγησε η υπουργός Παιδείας ότι στο φάσμα των νέων συνεργασιών περιλαμβάνονται: «Θερινά προγράμματα, προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθηγητών, ερευνητών, κοινά προγράμματα σπουδών».

Στη συνέχεια η Ν. Κεραμέως έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας που συμφωνήθηκε με τα πανεπιστήμια της Αμερικής. «Ένας φοιτητής που σπουδάζει στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο να μπορεί να πάει για ένα επιπλέον χρόνο στο Colombia, κι έτσι ο φοιτητής θα πάρει δύο πτυχία».

Η Νίκη Κεραμέως  αναφέρθηκε και στη συνεργασία του πανεπιστημίου Αθηνών με το Πανεπιστήμιο του Γέιλ σε θέματα επιδημιολογίας, επιπλέον στη χώρα μας υπάρχουν δύο αγγλόφωνες Ιατρικές σχολές.

«Γίνεται η χώρα μας ένας παγκόσμιος φάρος εκπαίδευσης στην Μεσόγειο, στην Ευρώπη, που θα προσελκύει κόσμο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει