ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Ο ελεήμων Σεπτέμβρης

179

Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε τυχεροί που βιώνουμε όλες τις εποχές,

γιατί τίποτε δεν είναι αυτονόητο….

Τελευταίως προσπαθώ να το αγαπήσω, χάρη στις  προσπάθειες κάποιων φίλων να το υπερασπιστούν. Ο λόγος για το φθινόπωρο. “Ο ελεήμων Σεπτέμβρης που ρίχνει φύλλα” σύμφωνα με την μεγάλη μας ποιήτρια Κική Δημουλά, εμένα μου προκαλεί  μεγάλη δυσθυμία …Αυτό το “άντε και καλό χειμώνα”  ή το “κάθε κατεργάρης στον πάγκο του”, είναι πισώπλατες μαχαιριές  και κάποιοι  έχω παρατηρήσει ότι τις λένε με σαδιστική ευχαρίστηση. Η μέρα που μικραίνει, το φως στην ατμόσφαιρα που λιγοστεύει, η ώρα που αλλάζει δεν είναι και το… καλύτερό μου.

Κι επειδή η επιστήμη για όλα έχει βρει ένα όνομα, η δικιά μου κατάσταση ονομάζεται  σύνδρομο SΑD (Seasonal Αffective Disorder) ή σύνδρομο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής και  αποτελεί μια διαταραχή της διάθεσης, που οφείλεται στη μείωση της έκθεσής μας στο ηλιακό φως τις εποχές του φθινοπώρου και του χειμώνα.  Συνήθως ξεκινάει περί τα μέσα ή τέλη Σεπτεμβρίου και μπορεί να κορυφωθεί τον Δεκέμβριο, λένε οι ειδικοί επισημαίνοντας ότι το  φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί με συχνότητα 1 προς 20 ενήλικες, αλλά τα παιδιά δεν εξαιρούνται από τη μελαγχολική διάθεση της εποχής.

. Τα συμπτώματά του σύμφωνα με τους ειδικούς  περιλαμβάνουν:

  • Υπνηλία, δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα
  • Αύξηση ποσότητας φαγητού, ιδιαίτερη επιθυμία για υδατάνθρακες (και συνεπώς αύξηση βάρους)
  • Απουσία ενέργειας
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αισθήματα μελαγχολίας και ανηδονίας.

Σύμφωνα με το mayoclinic.org η  αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει τις παρακάτω συμβουλές:

-Φωτίστε όσο το δυνατόν περισσότερο το εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού ή του γραφείου σας.

-Τηρήστε όσο αυτό είναι δυνατό ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου, πηγαίνοντας στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε μέρα.

-Επιλέξτε την άθληση κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους 3-4 ώρες πριν τον ύπνο.

-Απολαύστε τον ήλιο όσο περισσότερο μπορείτε βγείτε έξω σε κάθε ευκαιρία.

Όμως επειδή όσο μεγαλώνει κανείς τόσο δογματικός γίνεται, αφήνω πλέον χαραμάδες για απολαμβάνω και το φθινόπωρο που όπως όλες οι εποχές, έχει κι αυτός τα καλά του.

Αλλωστε, όπως έλεγε ο Αντον Τσέχοφ: ‘’Το φθινόπωρο είναι η δεύτερη άνοιξη όταν κάθε φύλλο είναι ένα λουλούδι’’. Κι ας μην ξεχνάμε ότι  είμαστε τυχεροί που βιώνουμε όλες τις εποχές και γι αυτό και μόνο πρέπει να νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη. Γιατί τίποτε δεν είναι αυτονόητο….

Μπορεί επίσης να σας αρέσει