ΠΑΓΝΗ: Γιατί θα είναι αυξημένο το κόστος λειτουργίας του Pet Scan

644

Στα υψηλά κόστη που θα έχει για το δημόσιο η λειτουργία του Pet Scan στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο ΠΑΓΝΗ κάνει εκτενή αναφορά ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Ωστόσο, όπως λένε οι ίδιοι οι πάσχοντες, το οικονομικό και ψυχολογικό κόστος για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους που πρέπει να πηγαίνουν στην Αθήνα για την εξέταση, είναι πολύ μεγαλύτερο.

Το υπερσύγχρονο ψηφιακό μηχάνημα αποτελεί δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ στο νοσηλευτικό ίδρυμα και η είδηση της παραλαβής του προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού.

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ αναφέρει ότι ξεκινά επιτέλους η λειτουργία του για να μην αναγκάζονται οι Κρητικοί να πηγαίνουν στην Αθήνα για να κάνουν την πολύτιμη αυτή εξέταση σημειώνοντας όμως μεταξύ άλλων:

“Οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν και παράλληλα ξεκίνησε η αγωνιώδης αναζήτηση για την αγορά του ραδιοφαρμάκου FDG, το οποίο λόγω έλλειψης CYCLOTRON στην Κρήτη θα μεταφέρεται από Αθήνα με ιδιωτική πτήση και θα αγοράζεται σε υπερδιπλάσια τιμή σε σχέση με τις αγορές των Νοσοκομείων της Αττικής. Το ραδιοφάρμακο επίσης θα αγοράζεται σε διπλάσια τιμή καθώς λόγω του περιορισμένου χρόνου ζωής του (χρόνος ζωής 1,5 ώρα) η μισή σχεδόν ποσότητα θα αχρηστεύεται στην μεταφορά.

χαλκιαδακηςΗ Διοίκηση του Νοσοκομείου με τη συνδρομή του Υπουργείου, αναζητά λύσεις για εγχώρια παραγωγή του ραδιοφαρμάκου για να μπορούν να εκτελεσθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εξετάσεις που τόσο χρειαζόμαστε”.

Ο ίδιος, αναφερόμενος όπως λέει στο πώς έφτασε το μηχάνημα στο ΠΑΓΝΗ, σημειώνει:

“Από το 2018 με ενέργειες του τότε Διοικητή ΠΑΓΝΗ κου Τασσόπουλου Ιωάννη, διερευνήθηκε η δυνατότητα απόκτησης του μηχανήματος από το ΠΑΓΝΗ με την συνδρομή της Αναπλ.Καθηγήτριας Πυρηνικής Ιατρικής  κας Κουκουράκη Σοφίας. Τελικά μετά την ανεύρεση χώρου με κατάργηση της βιβλιοθήκης, το Δ.Σ. του ΠΑΓΝΗ (Αρ.Απόφασης 138/03-06-2019,  αποδέχεται το τελικό σχέδιο της Δωρεάς σύμβασης που αρχικά περιελάμβανε και το CYCLOTRON, τη μονάδα παραγωγής του Ραδιοφαρμάκου FDG.

Στις 27/07/2021 υπογράφεται από τον Διοικητή του ΠΑΓΝΗ καθηγητή κο Γεώργιο Χαλκιαδάκη, η τροποποίηση σύμβασης ΔΩΡΕΑΣ και εκδίδεται ΦΕΚ 181/02-10-2021 τεύχος Α΄ (4839/2021). Ακολουθεί στις 24/02/2022, έγκριση της άδειας από το Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και αρχές Ιουλίου του 2022 ξεκινούν οι εργασίες εγκατάστασης που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 28/10/2022”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει