Οιδίπους επί Κολωνώ από την ομάδα αρχαίου θεάτρου THEATRA II

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

436

Την παράσταση- παρουσίαση της έρευνας «Χώροι αρχαίου δράματος και σύγχρονη σκηνή- Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή» πραγματοποιεί η ερευνητική ομάδα αρχαίου θεάτρου THEATRA II στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στο κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις και στις 26 του μήνα στον Αρόλιθο Ηράκλειου.

Σκοπός της έρευνας είναι η ερμηνευτική ανάλυση του κειμένου, να οδηγεί στη «χωροθέτηση» του έργου ούτως ώστε η σημασία κάθε μέρους της τραγωδίας να εμφανίζεται επί σκηνής μέσω της δομής του χώρου. Η δόμηση αυτή πραγματοποιείται μέσω του Χορού.

Ο εννεαμελής Χορός κινούμενος δημιουργεί γεωμετρικά σχήματα τα οποία: ορίζουν τον σκηνικό χώρο, μέσα στον οποίο καλούνται οι πρωταγωνιστές να ενσαρκώσουν τους ρόλους τους, τονίζουν το περιεχόμενο και τη δραματική ένταση του κάθε μέρους (Πρόλογος, Πάροδος, Επεισόδια και Στάσιμα) και εντέλει καθορίζουν το σφυγμό της παράστασης. Η παράσταση του έργου  στην Ελλάδα δίνεται στα Ελληνικά σε μετάφραση του Δ.Ν.  Μαρωνίτη.

Τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου επιμελήθηκε η θεατρολόγος-ελληνίστρια, κυρία Jacqueline Razgonnikoff, με απόλυτο σεβασμό προς τα κατά ποιόν και τα κατά ποσόν μέρη της τραγωδίας.

Τη διδασκαλία των ηθοποιών επιμελήθηκε η κυρία Ανδρομάχη Μοντζολή. Την χωροθέτηση, υπογράφει το σύνολο της ομάδας THEATRA II υπό την καθοδήγηση της κυρίας Μιράντας Σκουλάτου. Την πρωτότυπη μουσική, που επενδύει το έργο, συνέθεσε ο κύριος Νίκος Φωτίου. Τα λυρικά μέρη της τραγωδίας είναι ηχογραφημένα με τις φωνές της Jacqueline Razgonnikoff και της Μιράντας Σκουλάτου. Τα κοστούμια, λιτά και σχεδιασμένα από μέλη της ομάδας, με χρώματα μελετημένα, συμπληρώνουν τη σύνθεση.

Τους ρόλους υποδύονται μέλη της ομάδας αποφοίτων Κρήτης του Θεάτρου της Ημέρας, καθώς και ερασιτέχνες ηθοποιοί από το Ηράκλειο, ενώ ο χορός απαρτίζεται από τους Γάλλους ερευνητές. Ερμηνεύουν  με τη σειρά που εμφανίζονται:

Οιδίπους σε διηγηματική ερμηνεία :Γιώργος Μαματζάκης  Αντιγόνη : Στέλλα Μπουμπουλάκη Ξένος/Αγγελιαφόρος :Χαρούλα Μαυράκη Ισμήνη : Ελεάννα Μπικάκη Θησέας :Simon Djaro Κρέων :Κώστας Κουρουνιώτης Πολυνείκης :Πέτρος Καστρίτσης Κορυφαίες – Christine Joannides-Peyre, Achel Hadas-Lebel

Χορός – Achel Hadas-Lebel, Christine Farjots, Alice Farjots, Jean-Pierre Farjots, Odile Gandon-Maj, Sylvie Braquet, Εύα Κεφαλογιάννη, Κασσιανή Λάμψα.

Χορικά μαγνητοφωνημένα: Jacqueline Razgonnikoff,  Μαγνητοφώνηση Θρήνου: Μιράντα Σκουλάτου. Xωροθέτηση: THEATRA II Μουσική: Νίκος Φωτίου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει