ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΜΠΕΛΑΔΑΚΗΣ (1932-2022): Ο τελευταίος γραμματικός του Ευαγγελισμού

612

Κλείνει σήμερα ο κύκλος των 40 ημερών από την ημέρα που “έφυγε” ένας υπέροχος άνθρωπος, ο Δημήτρης Μπελαδάκης, για την αιώνια και ατελεύτητη ζωή.

Γενέτειρά του  το χωριό Ευαγγελισμός (Μουκτάρω) Πεδιάδος, τώρα Δ.Δ. Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Γόνος οικογένειας ποτισμένης με τον καθημερινό μόχθο και τις αξίες, έζησε με τους ομοχωρίους του κοινές προσπάθειες για τη βελτίωση της ζωής. Υπήρξε εγγονός του Κολετζομανώλη που «ταχύτατος νεανίας» συνόδευσε τον έφιππο Αρχηγό Αντώνιο Τρυφίτσο στη μάχη της Επισκοπής 25-6-1897 και τον μετέφερε θανάσιμα τραυματισμένο στην Αγκάραθο και στο Καστέλλι.

Ως γραμματέας της Κοινότητας Ευαγγελισμού προσέφερε  τις υπηρεσίες  του και συνετέλεσε  στη συλλογική προσπάθεια ανάπτυξης του χωρίου.

Με την εξαίρετη σύζυγό του Νίκη δημιούργησαν θαυμάσια οικογένεια και ευτύχησαν να δουν τα παιδιά τους να ευδοκιμούν στην κοινωνία. Τον Μανώλη εκπαιδευτικό, τη Μαρία εκπαιδευτικό και την Κάλλια παιδίατρο. Αξιώθηκαν να δουν τέσσερα  εκλεκτά εγγόνια μορφωμένα, τη Νίκη, τη Δέσποινα, τον Μιχάλη, τη Δήμητρα και δύο δισέγγονα.

Λυγερός και επιδέξιος χορευτής έμαθε τους κρητικούς χορούς στα παιδιά και τα εγγόνια του. Άριστος οικογενειάρχης, λάτρευε την οικογένειά του ενώνοντάς την με ισχυρούς δεσμούς, τις ανθρωπιστικές αξίες και αρχές.

Μεγάλη αγάπη έτρεφε στην κρητική μουσική και με την αγαπημένη του λύρα τραγουδούσε σε οικογενειακές και φιλικές παρέες και χαίρονταν όλοι και αυτός. Προ δυο μηνών πρόσφατη η ξεχωριστή χαρά του που τραγούδησε και χόρεψε στο γάμο της εγγονής του και τη βάφτιση της δισέγγονής του.

Αγαπούσε την πεζοπορία και το κυνήγι στη φύση, παρέα με φίλους από την περιοχή και το Ηράκλειο.

Το σπίτι του πάντα ανοικτό, παρείχε σε όλους την εγκάρδια φιλοξενία της οικογένειάς του. Η πορεία του είχε χαρακτηριστικά την αγάπη, την ειλικρίνεια, την δικαιοσύνη, την ευγένεια, το λεπτό χιούμορ, το θάρρος, την ποιοτική και απλή βίωση της ζωής με τους συνανθρώπους.

Ο Δημήτρης Μπελαδάκης υπήρξε ένας γνήσιος Κρητικός, όπως όλοι οι αληθινοί Κρητικοί και η μνήμη του θα μείνει για πάντα ζωντανή στις καρδιές, όλων όσων τον γνώρισαν.

Χ. Σ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει