ΣΤΟΝ ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ ΧΩΣΤΟ: Έρχεται ο δεύτερος κόμβος

543

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις αρχές του Οκτώβρη, αναμένεται να γίνουν οι τεχνικές εργασίες για την κατασκευή του δεύτερου κόμβου που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στον Άι Γιάννη Χωστό,  προκειμένου να εκτονωθεί το οξύ κυκλοφοριακό έμφραγμα που καταγράφεται στην περιοχή. Στο μεταξύ στην Περιφέρεια Κρήτης φαίνεται ότι γίνονται δεύτερες σκέψεις στην κατεύθυνση της κατάργησης του πρώτου κόμβου και του ενδεχόμενου να διατηρηθεί μόνο αυτός που σύντομα πρόκειται να κατασκευαστεί.

Το σενάριο αυτό τελεί υπό συζήτηση, τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι στις 27 του μήνα λήγει η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για το πρώτο τμήμα του μεγάλου έργου, που αφορά  στη συνολική  διαμόρφωση του δρόμου σε ένα μήκος 9 χιλ., όπου προβλέπεται η κατασκευή έντεκα ισόπεδων κόμβων.

Στο μεταξύ, μετά το άνοιγμα των σχολείων η περιοχή του Άι Γιάννη Χωστού, έχει επανέλθει στους γνώριμους ρυθμούς του απίστευτου κυκλοφοριακού μπλοκαρίσματος που δημιουργεί συνθήκες μιας αφόρητης πίεσης και για τους οδηγούς, τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους.

Τεράστιες ουρές οχημάτων σχηματίζονται  τις ώρες αιχμής στην κίνηση των πολιτών, με αποτέλεσμα η περιοχή να βιώνει έναν αφόρητο εφιάλτη αναμονών που προκαλεί οργή και αντιδράσεις. Εκτός όμως από την ταλαιπωρία των οδηγών, υπάρχουν και άλλα εξίσου σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που αφορούν την έλλειψη πεζοδρομίων με αποτέλεσμα  η πρόσβαση των πεζών να γίνεται σε συνθήκες μεγάλης επικινδυνότητας.

Η συγκεκριμένη όδευση με το εξαιρετικά περιορισμένο εύρος της  σηκώνει περισσότερο βάρος από όσο μπορεί να αντέξει, καθώς συνδέει το αστικό Ηράκλειο με μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία υπάρχει και βιομηχανικό πάρκο. Σύμφωνα με τον κ. Συριγωνάκη, η λύση του δεύτερου κόμβου που έχει προσωρινό χαρακτήρα θα αποφορτίσει τις μεγάλες πιέσεις μέχρι να υλοποιηθεί το μεγάλο έργο της οδικής σύνδεσης μέχρι τον Άγιο Σύλλα.

Το έργο θα εκτελεστεί τμηματικά και ήδη βρίσκεται στον αέρα  η διαγωνιστική διαδικασία του πρώτου τμήματος, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία για τον ορισμό τιμής μονάδος των απαλλοτριώσεων που πρέπει να γίνουν για τη διάνοιξη του. Ο ίδιος τονίζει ότι γίνονται δεύτερες σκέψεις για το ενδεχόμενο να καταργηθεί ο πρώτος κόμβος που ήδη έχει κατασκευαστεί και να αντικατασταθεί από τον επόμενο που δρομολογείται να γίνει, εάν διαπιστωθεί ότι αποδεικνύεται πιο λειτουργικός.

Αυτό θα αποδειχτεί στην πράξη με βάση από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την αρχική δοκιμαστική χρήση του, που τελεί υπό την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Τροχαίας.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προσδιορισμού τιμής μονάδας, για το ύψος των απαλλοτριώσεων που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να προχωρήσει η διαμόρφωση του πρώτου τμήματος του μεγάλου έργου, το οποίο αφορά  στη συνολική  παρέμβαση αναβάθμισης του δρόμου σε ένα μήκος 9 χιλ.  που θα ενώσει την περιοχή με τον Άγιο Σύλλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που σχεδιάστηκαν, διότι αντιμετωπίζει με πληρότητα όλα τα προβλήματα προσβασιμότητας σε μια περιοχή με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και παράλληλα καλύπτει με ασφάλεια την οδική σύνδεση με μια σειρά από οικισμούς με δεκάδες επιχειρήσεις. Παράλληλα όμως  λύνει αποτελεσματικά και τα πλημμυρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή ενώ παράλληλα τοποθετείται και όλος ο μηχανισμός για τον φωτισμό της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει