Κινητοποίηση για την Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

261

Σε κινητοποίηση προχώρησαν χθες η Ένωση Γονέων μαθητών Δήμου Ηρακλείου, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κοινωνικών Λειτουργών Κρήτης, το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, μετά από την πρωτοβουλία της Ομάδας Γυναικών Ηρακλείου της ΟΓΕ ενάντια στην υποβάθμιση του Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. (Ιατροπαιδαγωγικού Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων) και της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Οι εργαζόμενοι στη συνάντηση που είχαν με την αντιπροσωπεία των συνδικάτων ανέδειξαν το σπουδαίο ρόλο που παίζει κάτω από αντίξοες συνθήκες αλλά και τις αναφορές που έχουν κάνει για την υποστελέχωση και τη μη συντήρηση των υποδομών του ιατροπαιδαγωγικού. Από την πλευρά μας, τονίσαμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την πλήρη στελέχωσή του.

Κινητοποίηση για την Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ Οι διαμαρτυρόμενοι τονίζουν πως «το ιατροπαιδαγωγικό εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό, σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων που απαιτεί εξειδίκευση, εμπειρία αλλά και σταθερή θεραπευτική σχέση.

Σε μία περίοδο όπου αυξάνονται τα περιστατικά βίας στα σχολεία και στην οικογένεια, που παρατηρείται αύξηση έως και 78% των αιτημάτων για παιδοψυχίατρο, κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του μετά την παραίτηση της διευθύντριάς του, αφού πλέον λειτουργεί μόνο με μία παιδοψυχίατρο η οποία είναι ιδιώτης με σύμβαση με ημερομηνία λήξης.

Το αποτέλεσμα: αδυνατούν να εξυπηρετηθούν δεκάδες οικογένειες με χρόνια ή νέα προβλήματα, δεκάδες θεραπείες δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν -πρόβλημα που γιγαντώνεται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ ανέστειλε τη λειτουργία της πριν από έναν μήνα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την φοβερή υποστελέχωση και την υπερεφημέρευση των γιατρών της.

Με αυτή την εξέλιξη θα επιβαρυνθεί περεταίρω, με κίνδυνο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει λόγω έλλειψης παιδοψυχιάτρων και δεκάδες οικογένειες να μείνουν στον αέρα, ή να χρειαστεί να απευθυνθούν σε ιδιώτες σε μια περίοδο που το οικογενειακό εισόδημα εξατμίζεται ταχύτατα λόγω της ακρίβειας.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι τωρινή, αλλά αποτέλεσμα χρόνιας υποβάθμισης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων.

Η ψυχική υγεία γι’ αυτούς είναι «κόστος» και «μη επιλέξιμη» δαπάνη. ‘Άλλωστε η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας αφήνει χώρο στο ιδιωτικό κεφάλαιο να κερδοφορήσει στον πόνο και τη δυστυχία του λαού.

Δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίζουν την ψυχική υγεία τη δικιά μας και των παιδιών μας σαν κόστος! Δεν θα επιτρέψουμε να παίζουν παιχνίδια με την υγεία μας!»

Διεκδικούν

  • Το Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε, να στελεχωθεί άμεσα με όλο το αναγκαίο προσωπικό ώστε να καλύπτει τις ανάγκες σε πρωτοβάθμια φροντίδα ψυχικής υγείας
  • Ενίσχυση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ με μόνιμο προσωπικό και κατάλληλους χώρους
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δομές ψυχικής υγείας ενηλίκων αλλά και παιδιών ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλου του λαού δωρεάν.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει