Η προστασία της κρητικής γραβιέρας

Ερώτηση με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη

305

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την προστασία της γραβιέρας Κρήτης Π.Ο.Π., προχώρησαν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, σοβαρό ζήτημα εγείρεται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τη μελλοντική επάρκεια του κρητικού γάλακτος για την παραγωγή των ντόπιων τυροκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα της Γραβιέρας Κρήτης Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

Οι αλματώδεις αυξήσεις στις ζωοτροφές, εκτίναξαν το κόστος παραγωγής, οδηγώντας αρκετούς κτηνοτρόφους στη  μείωση των κοπαδιών τους, καθώς αδυνατούσαν να καλύψουν τα έξοδα για το σύνολο των ζώων τους. Ωστόσο, η μείωση των αιγοπρόβειων κοπαδιών της Κρήτης, δημιουργεί φόβους για ενδεχόμενη μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων γάλακτος, με άμεσο κίνδυνο για την επάρκεια στην παραγωγή των ντόπιων τυροκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα της γραβιέρας Κρήτης, που αποτελεί προϊόν Π.Ο.Π. .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ονομασία «Γραβιέρα Κρήτης» καταχωρίστηκε ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) στο μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης µμε τον Κανονισμό  (ΕΚ) αριθµ. 1107/1996 (L 148/1996), ενώ σε εθνικό επίπεδο είχε αναγνωριστεί ως Π.Ο.Π. µμε την αριθ. 313047/14.1.1994 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας «Αναγνώριση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) του τυριού “ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ” (GRAVIERA KRITIS)» (Β΄16/14.1.1994).  Η κρητική γραβιέρα είναι ένα από τα πιο φημισμένα ελληνικά τυριά και παράγεται και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, από κρητικό γάλα συγκεκριμένων προδιαγραφών.

Οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει με ποιους τρόπους σκοπεύει να διασφαλίσει την προστασία της γραβιέρας Κρήτης Π.Ο.Π., αλλά και να ενισχύσει τους παραγωγούς κρητικού γάλακτος ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην αλματώδη αύξηση του κόστους παραγωγής και να μην κινδυνεύσει η επάρκειά του για την παραγωγή των κρητικών προϊόντων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει