Νέο σχέδιο κατά του “μπούλινγκ”

188

Ένα νέο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ελληνικών σχολείων, όσον αφορά στον σχολικό εκφοβισμό, προσπαθεί να διαμορφώσει η νομική ομάδα της υπουργού Παιδείας, κα. Ν. Κεραμέως.

Στο σχέδιο που ετοιμάζεται, το “ποινολόγιο” των μαθητών  “βαφτίζεται” ως “παιδαγωγικά μέτρα” , τα οποία κατηγοριοποιούνται, ανάλογα με τις παραβάσεις των μαθητών.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η υπουργός προανήγγειλε την ενεργοποίηση του “εργαλείου” της ανώνυμης καταγγελίας από τους εκπαιδευτικούς και αλλαγές στο ποινολόγιο των μαθητών.

Για τη σχολική βία  η Ν. Κεραμέως είπε ότι δρομολογείται οριζόντια κυβερνητική παρέμβαση και  σε ερώτηση πως προστατεύσετε εκπαιδευτικούς  που “φοβούνται” να καταγγείλουν, ανακοίνωσε: “Επιμένουμε στην ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας να κάνουν   καταγγελίες  περιστατικών ανώνυμα. Αυτό είναι κάτι που το εξετάζουμε , προκειμένου  να δώσουμε περισσότερα εργαλεία στην εκπαιδευτική κοινότητα για να παρακινηθεί να μιλήσει”.

“Ποινολόγιο” μαθητών: Τι ισχύει σήμερα;

Το “ποινολόγιο”  (παιδαγωγικά μέτρα χαρακτηρίζονται από το υπ. Παιδείας), το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων  για την αντιμετώπιση κάθε παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς μαθητών, προβλέπει προφορική παρατήρηση, επίπληξη, αποβολή από τα μαθήματα μίας (1) ημέρας, αποβολή από τα μαθήματα δύο (2) ημερών,  αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Πότε επιβάλλεται το παραπάνω “ποινολόγιο”

Η αποβολή μιας ή δύο ημερών  επιβάλλεται εφόσον κρίνεται ότι τα παιδαγωγικά μέτρα (προφορική παρατήρηση και επίπληξη), που έχουν προηγουμένως ήδη εφαρμοστεί δεν έχουν φέρει αλλαγή της στάσης του/της μαθητή/τριας ή αν πρόκειται για σοβαρή παρέκκλιση, έστω και μεμονωμένη.

Η “ποινή” της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος επιβάλλεται μόνο αν, επιπλέον των ανωτέρω, κρίνεται ότι δεν είναι δυνατή η επανόρθωση της παρέκκλισης εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει