ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: Το GPS οδήγησε στους… ζωοκλέφτες

506

Η συσκευή GPS που είχε ενσωματώσει στο κουδούνι προβάτου 35χρονος κτηνοτρόφος από τις Ασίτες «στέλνει» στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης τέσσερις κρητικούς που φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση μεγάλης   ζωοκλοπής. Και μπορεί οι κατηγορούμενοι-ανάμεσα τους και ένας συγχωριανός του παθόντα-να αρνούνται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση, ωστόσο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηρακλείου έκρινε ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη.

Είναι μία υπόθεση που είχε προκαλέσει αίσθηση καθώς η απόφαση του 35χρονου να εγκαταστήσει σύστημα εντοπισμού στο κουδούνι προβάτου ήταν αναμφίβολα πρωτοποριακή, αποδείχτηκε όμως και σοφή. Από τη μία κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να βρει σχεδόν όλο το κλεμμένο κοπάδι, από την άλλη η  αποτύπωση της διαδρομής που διέσχισαν οι ζωοκλέφτες, με βάση τις συντεταγμένες του GPS, σε συνδυασμό με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και τη σάρωση κεραιών, οδήγησε την Ασφάλεια Ηρακλείου σε συλλήψεις περίπου ενάμιση χρόνο μετά τη διάπραξη της  ζωοκλοπής.

Ο νεαρός κτηνοτρόφος  σκέφτηκε να τοποθετήσει  την εν λόγω συσκευή, «θορυβημένος» από τις αλλεπάλληλες ζωοκλοπές που καταγράφονταν στην ευρύτερη περιοχή. Το δικό του κοπάδι που αποτελούνταν από 150 πρόβατα και 200 κατσίκες το είχε εγκαταστήσει κοντά στον Πρινιά. Ο 35χρονος καλούσε από το κινητό του τηλέφωνο την επίμαχη συσκευή και ευθύς αμέσως του ερχόταν μήνυμα  με τις συντεταγμένες της συσκευής, η οποία ήταν ενσωματωμένη στο κουδούνι του ζώου.

 Εκείνος ήταν  γλέντι και οι ζωοκλέφτες …γλεντούσαν το κοπάδι του

Ήταν παραμονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και στις Ασίτες είχε μεγάλο παραδοσιακό γλέντι. Ο 35χρονος ήταν στο πανηγύρι  με την παρέα του όπως και οι περισσότεροι από το χωριό. Κάποια στιγμή, λίγο μετά τις 11 τη νύχτα κάλεσε την συσκευή εντοπισμού από το κινητό του και τότε έκπληκτος διαπίστωσε ότι τα ζώα του είχαν μετακινηθεί κάμποσα χιλιόμετρα από το σημείο που τα είχε.

Όπως ήταν φυσικό, άφησε το γλέντι και έτρεξε να βρει τα ζώα του με βάση τις συντεταγμένες, ενώ ζήτησε και την συνδρομή φίλου του. Στη δικογραφία περιγράφεται ότι οι ζωοκλέφτες  ακολούθησαν την εξής διαδρομή: ξεκίνησαν από την κτηνοτροφική  μάντρα του παθόντα, ανάμεσα σε Πρινιά και Ασίτες, κινήθηκαν πίσω από τον Πρινιά, με κατεύθυνση νοτιοδυτικά προς Γέργερη. Φθάνοντας ανάμεσα στον Πανασό και τη Γέργερη κινήθηκαν νότια προς τις αρχαιότητες Γόρτυνας.

GPS ΓΕΩΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ Η συσκευή έδωσε τελευταίο στίγμα στις 4.30 τα ξημερώματα κοντά στις αρχαιότητες της Γόρτυνας. Τα ζώα εντοπίστηκαν  μεσημβρινές ώρες της επόμενης ημέρας χωρίς κουδούνια, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από το σημείο της κλοπής, σύμφωνα με το βούλευμα.

Μέρες αργότερα ο 35χρονος απευθύνθηκε στην Αστυνομία, παρέδωσε αντίγραφα με τα στίγματα και τις συντεταγμένες της συσκευής εντοπισμού και την σκυτάλη των ερευνών ανέλαβε η Ασφάλεια Ηρακλείου που προχώρησε στη διαδικασία άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου και σάρωσης των κεραιών, αξιοποιώντας την πληροφορία που εμφάνιζε τους ζωοκλέφτες οπλισμένους με καλάσνικοφ.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, όπως προαναφέρθηκε, αρνούνται κάθε εμπλοκή στη ζωοκλοπή. Ο ένας υποστηρίζει ότι ήταν στο γλέντι με την κοπέλα του, ο άλλος ότι δούλευε έως αργά τη νύχτα στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ οι άλλοι δύο ισχυρίζονται ότι δεν θυμούνται που βρίσκονταν το βράδυ που διαπράχθηκε η ζωοκλοπή καθώς έχει περάσει καιρός.

Πλέον αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει