ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Τελευταία παράταση για τρεις δήμους

2,439

Τελεσίδικη παράταση μέχρι τις 22 Νοεμβρίου δίδεται για τη διαδικασία κτηματογράφησης στους Δήμους Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και στο υπόλοιπο του Δήμου Ηρακλείου μετά τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που καταγράφει η συμμετοχή του κόσμου που δεν ξεπερνά το 15%. Πρόκειται για την τελευταία παράταση που δίδεται καθώς πλέον δεν υπάρχει νομικό περιθώριο για νέες προθεσμίες αφού εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπήρχαν.

Την ίδια στιγμή δίδεται δίμηνη παράταση στην κατάθεση ενστάσεων στο πλαίσιο της πρώτης ανάρτησης που έχει γίνει στην κτηματογράφηση των Δήμων Φαιστού, Γόρτυνας, Βιάννου, Μινώα και Αρχανών Αστερουσίων, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μέχρι τις 18 Νοεμβρίου οι πολίτες μπορούν να διορθώσουν όσα πιθανά λάθη έχουν εντοπίσει στη διαδικασία καταγραφής των εμπράγματων δικαιωμάτων τους.

Έντονος προβληματισμός για την κτηματογράφηση σε Ηράκλειο, Χερσόνησο, Μαλεβίζι

Σε ότι αφορά την πορεία της κτηματογράφησης στους Δήμους Δήμους Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και στο υπόλοιπο του Δήμου Ηρακλείου, εκφράζεται έντονος προβληματισμός καθώς τα ποσοστά συμμετοχής του κόσμου στην όλη διαδικασία είναι πρωτόγνωρα χαμηλά και την ίδια στιγμή γίνονται όλο και πιο ασφυκτικά τα περιθώρια που δίνει ο νόμος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των εμπράγματων δικαιωμάτων.

Όπως είναι γνωστό η απροθυμία του κόσμου να συμμετέχει στην κτηματογράφηση συνδέεται άρρηκτα με την τρομακτικά δύσκολη οικονομική κατάσταση των πολιτών οι οποίοι κυριολεκτικά έχουν γονατίσει από την αφόρητη πίεση των φοροεπιδρομών και των ασφυκτικών οικονομικών πιέσεων που τους έχουν γονατίσει. Όπως είναι γνωστό, για κάθε εμπράγματο δικαίωμα (που αφορά σε πλήρη ιδιοκτησία, υψηλή κυριότητα, χρήση, επικαρπία) που έχει ο κάθε πολίτης θα πρέπει να πληρώνει 35 ευρώ.

Εάν υπάρχουν δύο δικαιώματα στον ίδιο Δήμο χρεώνεται 70 και η τιμή αυτή δεν αλλάζει εάν υπάρχουν περισσότερες ιδιοκτησίες. Αν όμως ένας πολίτης έχει για παράδειγμα τρεις ιδιοκτησίες σε τρεις διαφορετικούς Δήμους και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο τη Χερσόνησο και το Μαλεβίζι θα πληρώσει 35Χ3 δηλαδή 105 ευρώ.

Επίσης εάν συνυπολογιστεί και το κόστος της τοπογραφικής αποτύπωσης το ποσό προσαυξάνεται με αποτέλεσμα να αποθαρρύνεται ο πολίτης για να προχωρήσει στην όλη διαδικασία.

Από την πλευρά τους τα  στελέχη του Ελληνικού Κτηματολογίου στην προσπάθεια τους να ενθαρρύνουν τους πολίτες να συμμετέχουν, διαβεβαιώνουν ότι όποιος  πολίτης δεν έχει οικονομική άνεση μπορεί να  βοηθηθεί αρκεί να μεταβεί μέσα από συγκεκριμένο ραντεβού στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης όπου υπάρχουν δικηγόροι και μηχανικοί, οι οποίοι βρίσκονται στη διάθεση των δημοτών, χωρίς αμοιβή, για να τους καθοδηγήσουν στον εντοπισμό του ακινήτου τους στον χάρτη και στη σύνταξη της δήλωσης ιδιοκτησίας.

Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής  Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης
Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής
Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης

Το όλο θέμα έχει χτυπήσει καμπανάκι και στο Δήμο Ηρακλείου όπου χθες ο αντιδήμαρχος δημοτικής περιουσίας κ. Μανόλης Βασιλάκης είχε επαφή με το γραφείο Δοξιάδη που έχει την ευθύνη της κτηματογράφησης, όπου συζήτησαν την προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει με στόχο την ενεργοποίηση της συμμετοχής  του κόσμου στην όλη διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου να γίνει μια μεγάλη συνάντηση στη Λότζια με τη συμμετοχή όλων των προέδρων των Δημοτικών Ενοτήτων προκειμένου να κινητοποιηθούν και να ευαισθητοποιήσουν και τους πολίτες να καταθέσουν τα χαρτιά τους στη διαδικασία κτηματογράφησης.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία αναμένεται και από το ΤΕΕ ΤΑΚ που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στο τέλος του μήνα μια μεγάλη ημερίδα με σκοπό να κινητοποιήσει τα μέλη του κλάδου προκειμένου να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του κόσμου στην όλη διαδικασία αφού η συγκρότηση κτηματολογίου είναι κομβική για τον τόπο μας και θα είναι ολέθριο για όλους μας να βαλτώσει.

Δίμηνη παράταση στους πέντε Δήμους

Δίμηνη παράταση  στην κατάθεση ενστάσεων στο πλαίσιο της πρώτης ανάρτησης που έχει γίνει στην κτηματογράφηση των Δήμων Φαιστού, Γόρτυνας, Βιάννου, Μινώα και Αρχανών Αστερουσίων, ανακοινώθηκε χθες και επισήμως.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα μέχρι τις 18 Νοεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις ενστάσεις τους, προκειμένου να διορθώσουν όσα πιθανά λάθη έχουν εντοπίσει στη διαδικασία καταγραφής των εμπράγματων δικαιωμάτων τους. Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΤΟΜΗ κ. Χρήστος Ντάλας, η σχετική ειδοποίηση για τη δίμηνη παράταση έφτασε μόλις χθες, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, καθώς τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία κατάθεσης ενστάσεων στο πλαίσιο της πρώτης ανάρτησης.

Μάλιστα χθες παρατηρήθηκε υπερφόρτωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και διαπιστώθηκε μεγάλη αργοπορία σε ότι αφορά στην κατάθεση ενστάσεων από όσους προσπαθούσαν να καταθέσουν της διορθώσεις τους ηλεκτρονικά.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας “ΤΟΜΗ” κ. Χρήστος Ντάλας
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας “ΤΟΜΗ” κ. Χρήστος Ντάλας

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Ντάλας σημειώνει ότι είναι σημαντικό αφενός οι πολίτες να πάρουν το χρόνο τους και να καταθέσουν τις δηλώσεις τους, αλλά είναι καθοριστικό, όσοι δεν έχουν καν μπει στη διαδικασία της κατάθεσης των εμπράγματων δικαιωμάτων τους να το κάνουν και μάλιστα άμεσα.

Ο ίδιος τονίζει ότι για κανένα λόγο οι πολίτες δεν θα πρέπει να χάσουν τη ευκαιρία που τους δίδεται σήμερα, προκειμένου να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και τους φακέλους των ιδιοκτησιών τους με δεδομένο το γεγονός ότι θα έχουν τη δυνατότητα άμεσα να ενταχθούν στους κτηματολογικούς πίνακες και να μην χρειαστεί να προσφύγουν δικαστικά. Αυτό μοιραία σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερο κόστος στους πολίτες που θα πρέπει να διασφαλίσουν τις ιδιοκτησίες τους, οι οποίοι αν σπεύσουν σήμερα θα μπορούν ανώδυνα και χωρίς κόστος να κατοχυρώσουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα.

Ουσιαστικά ο εκπρόθεσμος φάκελος που θα καταθέσουν θα αντιμετωπισθεί ως εμπρόθεσμος και άρα χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Επίσης η έγκαιρη δήλωση των εμπράγματων δικαιωμάτων σημαίνει αυτόματα και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας η οποία διασφαλίζεται εγκαίρως από όσους «χρυσοδάκτυλους» επιχειρήσουν να την ιδιοποιηθούν.

Ο ίδιος σημειώνει ότι έχει  ιδιαίτερη σημασία οι φάκελοι οι οποίοι κατατίθενται από τους πολίτες να είναι πλήρης, ειδικά για τις περιπτώσεις της χρησικτησίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν υπάρχουν εκκρεμότητες και δεν τεκμηριώνεται η κατοχή μιας ιδιοκτησίας θα ζητείται στην προανάρτηση η κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων ως προϋπόθεση για να κατοχυρωθεί.

Όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η εταιρεία στους πέντε δήμους του νομού Ηρακλείου η κτηματογράφηση παραμένει σε ένα ποσοστό συμμετοχής που αγγίζει το 80% το οποίο εξελικτικά μεταβάλλεται με αργούς ρυθμούς προς τα πάνω.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει