Ο Μανώλης Κουτσουνάνος οδηγός σε ένα «Ταξίδι από την παράδοση ως την τζαζ»

ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Π» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΝΩΣΕΙ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ

771

«Η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα έκφρασης και συναισθημάτων οπότε είναι εύκολο να “μπλέξεις” οποιαδήποτε παράδοση κάποιας χώρας με την τζαζ», αναφέρει στην «Π» ο Μανώλης Κουτσουνάνος, ο οποίος συμμετέχει στο Heraklion Jazz Festival 2022.

Η συναυλία «Ταξίδι από την Παράδοση στην Τζαζ» θα δοθεί αύριο, Σάββατο, στις 9 το βράδυ στο αίθριο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Από την Κοζάνη στη Νέα Υόρκη και από τα χάλκινα πνευστά της Δυτικής Μακεδονίας στην μεγάλη παράδοση της τζαζ, το συναρπαστικό ταξίδι του Μανώλη Κουτσουνάνου και της μπάντας του, έχει για επόμενο σταθμό του το Ηράκλειο και το Summer Jazz in Progress Festival! Όντας ήδη στην διαδικασία ηχογράφησης του επόμενου άλμπουμ του, ο Κοζανίτης ντράμερ και η μουσική ομάδα του είναι έτοιμοι να ξεσηκώσουν το κοινό του Ηρακλείου με τη μαγική μίξη παράδοσης και σύγχρονης μουσικής που έχουν αφομοιώσει στον ήχο τους, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα βασισμένο στο άλμπουμ «Ταξίδι από την παράδοση στη jazz».

Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Πείτε μας τι θα παρουσιάσετε στο κοινό του Ηρακλείου;

«Θα παρουσιάζουμε ένα μουσικό “ταξίδι  από την παράδοση έως την τζαζ“ με μία ομάδα εξαίρετων μουσικών της παραδοσιακής μουσικής και της τζαζ. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της προσωπικής μου ανάγκης και επιθυμίας να ενώσω δύο κόσμους που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή και την ύπαρξή μου ως ανθρώπου και ως καλλιτέχνη.

Τα παραδοσιακά ακούσματα των παιδικών μου χρονών στην πόλη της Κοζάνης όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω τα βιώματα και οι παραστάσεις που τα συνοδεύουν πάντα με συγκινούσαν και με συνάρπαζαν. Ήθελα λοιπόν να παντρέψω αυτή την υπέροχη μουσική που προέρχεται από τα χάλκινα της πόλης μου με την τζαζ δημιουργώντας ένα απεριόριστο πεδίο έκφρασης.

Συμμετέχουμε οι εξής: Μιχάλης Γκατζιούρας Γιάννης Οικονομίδης τρομπέτα, Νίκος Καρδογιάννης τρομπονι, Φώτης Τσιοτίκας κλαρίνο, Γιώργος Τζούκας πιάνο, Μιχάλης Ζέγας κιθάρα, Γιώτης Κιουρτσόγλου μπάσο, Σώτος Κουτσουνάνος Μανώλης Κουτσουνάνος τύμπανα, Σάκης Στεφανίδης ηχοληψία».

Πώς μπορούν να «μπλέξουν» αρμονικά η παράδοση με την τζαζ;

«Εδώ έχουμε να κάνουμε καθαρά με την αισθητική του κάθε δημιουργού. Εγώ πιστεύω ότι η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα έκφρασης και συναισθημάτων οπότε είναι εύκολο να “μπλέξεις” οποιαδήποτε παράδοση κάποιας χώρας με την τζαζ και έχουμε πολλά παραδείγματα ως προς αυτό. Η διαφορά με το “ταξίδι” είναι πως η παραδοσιακοί μουσικοί παίζουν αυτούσια το είδος τους όπως και οι τζαζίστες και έτσι δημιουργείται αυτό το ιδιαίτερο κράμα».

Γιατί σας «κατέκτησε» η τζαζ μουσική;

«Κατα την γνώμη μου η τζαζ είναι αισθητική! Είναι η μουσική που κερδίζει σήμερα τους περισσότερους μουσικούς  παγκοσμίως. Εμενα πάντα μου άρεσε πολύ διότι πιστεύω  πως μέσα απο εκεί έχεις την απόλυτη και  απεριόριστη  ελευθερία ως μουσικός και αποκτάς ιδιαίτερες γνώσεις σπουδάζοντάς την».

Είστε από την Κοζάνη, τι επιρροές είχατε μεγαλώνοντας;

«Απο την παιδική μου ηλικία θυμάμαι το έθιμο που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη μου και συνεχίζεται έως και σήμερα τις αποκριές. Την περίοδο αυτή οταν άνοιγα  την πόρτα  του σπιτιού μου άκουγα  από παντού μουσικές όλη η πόλη ήταν γεμάτη με χάλκινα αυτό πάντα με συγκινούσε και με γέμιζε με όμορφα συναισθήματα. Αργότερα φυσικά άκουγα rock, Jazz όπως επίσης Frank Zappa, Κυριάκο Σφέτσα, Aria Dimitri Strato κ.α. είχα επηρεαστεί πάρα πολύ από όλους αυτούς τους τους σπουδαίους και σημαντικούς συνθέτες.»

Στη χώρα μας υπάρχει κοινό; Έχω την εντύπωση ότι διαρκώς αυξάνεται.

«Συμφωνώ με σας και πιστεύω ότι  πάμε ολο και προς το καλύτερο ο κόσμος σήμερα ενημερώνεται μέσα από το διαδίκτυο και ειδικά από το YouTube και έτσι διευρύνει όλο και περισσότερο τα ακούσματά του».

Ο Μανώλης Κουτσουνάνος γεννήθηκε στην Κοζάνη. Δώδεκα ετών ξεκίνησε μουσική παίζοντας τρομπέτα στην φιλαρμονική́ της Κοζάνης “Πανδώρα” με δάσκαλο τον Ελευθέριο Καραχάλιο. Αργότερα εισέρχεται ως τρομπετίστας στην στρατιωτική μπάντα και παράλληλα ασχολείται με τα τύμπανα παίζοντας σε Rock & Funk μπάντες, καταλήγοντας στην Jazz. Αρχίζει σπουδές ντραμς στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Με την πρώτη του μπάντα, Blue Τrain, συνεργάζονται με τον Αμερικανό́ κιθαρίστα Wayne Brassel και ηχογραφούν το άλμπουμ Sky Paths.

ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Π» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΝΩΣΕΙ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ Ο Μανώλης Κουτσουνάνος οδηγός σε ένα «Ταξίδι από την παράδοση ως την τζαζ»Συνδημιουργεί το Αpopsis trio με το οποίο πραγματοποιεί εμφανίσεις σε φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό́. Ηχογραφούν το άλμπουμ “Epiroes”. Το 2010 μετακομίζει στη Νέα Υόρκη  παρακολουθώντας μαθήματα κορυφαίων ντράμερ όπως οι Marvin Bugalo Smith, Ludwig Afonso, Jason Brown, Mark Guliana κ.α. Το 2016 ηχογραφεί τον πρώτο προσωπικό́ του δίσκο “Ταξίδι from tradition to jazz” αναμιγνύοντας χάλκινα με τζαζ μουσική, ώστε να έχει τη δυνατότητα προσωπικής έκφρασης διαμέσου των δυο αυτών μουσικών κόσμων.

Με το “Ταξίδι” εμφανίζεται με μια ομάδα καταξιωμένων μουσικών στα Ζάππειο Μέγαρο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, φεστιβάλ και διοργανώσεις. Έχει συνεργαστεί́ με Έλληνες και ξένους μουσικούς σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ όπως τα Mexico Euro Jazz San Luis Potosi, Sani jazz Festival, Servia ΧΧΙΙΙ International Nisville jazz festival, Jazz Festival Thessaloniki, Παραθίν αλός, Μαίναλον, πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ JF Κοζάνης, Keep on jazz, Beyond Festival του Δήμου Θεσσαλονίκης, Beyond the Borders Music Festival (BBMF) κ.α.

Προπώληση Εισιτηρίων.

Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 12€ (γενική είσοδος) και 8€ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) ξεκίνησε και το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:

  • Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00, τηλ. 2813409247)
  • Την ticketservices.gr.
  • Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης

Πακέτο εισιτηρίων

Αγορά πακέτου εισιτηρίων για τις τρεις ημέρες του Heraklion Jazz in Progress Festival με έκπτωση 10% επί του συνολικού κόστους. Η έκπτωση αφορά τα κανονικά εισιτήρια και εφαρμόζεται κατά την ταυτόχρονη αγορά εισιτηρίων στην ίδια συναλλαγή.

Δωρεάν στάθμευση για τους θεατές στο πάρκινγκ του ΠΣΚΗ.

Για τους θεατές των εκδηλώσεων, υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης στο υπόγειο πάρκινγκ του ΠΣΚΗ, κατά τη διάρκεια κάθε εκδήλωσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει