ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ: Επιχορήγηση σεισμόπληκτων ζητά η “Ελπίδα”

741

Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιχορήγηση σεισμόπληκτων που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ζητά με επιστολή του στον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χ. Τριαντόπουλο ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» επικαλούμενος σχετική νομοθεσία και συγκεκριμένα την παρ. 1 του άρθρου 12 του ν.4797/2021, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 76 του ν.4871/2021.

Σε σχετική επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεδομένων των σημαντικών και εκτεταμένων ζημιών σε αριθμό πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και σε μέγεθος καταστροφής εξαιτίας του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, αλλά και της σεισμικής ακολουθίας που καταγράφεται ακόμα και σήμερα, ζητήσαμε με το ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου 2022 έγγραφό μας, την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την παροχή επιχορήγησης σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αφού δύναται να εφαρμοστεί σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 12 του

ν.4797/2021, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 76 του ν.4871/2021.

Για το θέμα αυτό, η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης απέστειλε σχετικό αίτημα στις Υπηρεσίες σας.  Εν τω μεταξύ, με την Αποφ.107483ΕΞ2022/26.07.2022 υπουργική απόφαση καθορίστηκε η επιχορήγηση των πληγέντων για τον έλεγχο, εκκαθάριση και πληρωμή στους δικαιούχους.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, αν και ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε από το Βήμα της Βουλής στις 21.02.2022 για την έκδοση της προαναφερθείσας κοινής υπουργικής απόφασης για την επιχορήγηση σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αυτή δεν έχει ακόμα εκδοθεί.

Παρακαλούμε πολύ, λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, και με γνώμονα πάντοτε την ανακούφιση των πληγέντων, όπως προβείτε σε έκδοση της σχετικής απόφασης, ώστε να καταβληθεί επιχορήγηση και σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις και έχουν πληγεί εξίσου».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει