Η λύρα, η τζαζ, η Δόμνα Σαμίου και ο Σωκράτης Σινόπουλος

Ο ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΛΥΡΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Π» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ / Ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα μουσικά ρεύματα είναι και η τζαζ, ένας όρος που περιγράφει πλέον το σύνολο σχεδόν της σύγχρονης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής

502

«Αν δεν υπήρχε ο Ross Daly πιθανότατα δεν θα είχα γίνει μουσικός», αναφέρει, σε συνέντευξή του στην «Π» ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος, λίγο πριν τη συναυλία του στο αίθριο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου αύριο, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του Heraklion Jazz Festival.

Μαζί με το κουαρτέτο του παρουσιάζουν μουσικές από τα δυο τους άλμπουμ στην παγκοσμίου εμβέλειας γερμανική δισκογραφική εταιρεία ECM. Ο συνδυασμός του αρχέγονου ήχου της λύρας με το πιάνο τρίο, οι εμφανείς επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική αλλά και η ποικιλομορφία αυτοσχεδιασμών που αντλούν έμπνευση τόσο από τον κόσμο της τζαζ όσο και από αυτόν της σύγχρονης μουσικής, συνθέτουν τον ιδιαίτερο ακουστικό χαρακτήρα του κουαρτέτου,  το οποίο δημιουργήθηκε το 2011 δουλεύοντας αρχικά με διασκευές κομματιών από τις ελληνικές μουσικές παραδόσεις και σύντομα επικεντρώθηκε πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου.

Πολίτικη λύρα και τζαζ, πώς καταφέρνουν να συνδυαστούν;

«Πράγματι, μοιάζει λίγο παράδοξος αυτός ο συνδυασμός. Η πολίτικη λύρα είναι ένα ιστορικό όργανο με μια ισχυρή παράδοση αιώνων με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου άλλωστε προέρχεται και η ονομασία της (η λύρα της Πόλης δηλαδή). Η τζαζ είναι μια μουσική που διαμορφώθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατά τον 20ο αιώνα. Μελέτησα σε βάθος την παράδοση της πολίτικης λύρας και τις παραδόσεις της χώρας μας και της γειτονιάς μας γενικότερα για πολλά χρόνια και εξακολουθώ να τις υπηρετώ με σεβασμό.

Όμως, παρακινούμενος τόσο από την μουσική μου παιδεία όσο και από τα διαφορετικά και πολυσυλλεκτικά μουσικά ερεθίσματα που είχα από μικρός, κάποια στιγμή αισθάνθηκα την ανάγκη να δω την μεγάλη εικόνα. Σε ό,τι αφορά το μουσικό όργανο που έχω επιλέξει συνειδητοποίησα ότι είναι ένας από τους πολλούς απογόνους της λύρας που παιζόταν κατά τον Μεσαίωνα στον γεωγραφικό χώρο της τότε βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Ήταν μάλιστα ένα πολύ δημοφιλές όργανο. Με άλλα λόγια, οι γνωστές μας λύρες, η κρητική, η πολίτικη, η νησιώτικη, η θρακιώτικη κλπ είναι αδέρφια και ξαδέρφια. Έχουν κοινό πρόγονο. Με ενθουσιάζει αυτό και είναι το κίνητρό μου για να ενσωματώνω στην πολίτικη λύρα τεχνικές εκτέλεσης από τα άλλα είδη λύρας. Στη μουσική τώρα, η θέαση της μεγάλης εικόνας προϋποθέτει την κατανόηση και την σύνθεση τόσο των επιμέρους παραδόσεων όσο και των σύγχρονων μουσικών ρευμάτων.

Ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα μουσικά ρεύματα είναι και η τζαζ, ένας όρος που περιγράφει πλέον το σύνολο σχεδόν της σύγχρονης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Κάπως έτσι λοιπόν συνδυάζονται τα δύο, η λύρα και η τζαζ, από την ανάγκη θέασης του όλου.»

Πόσο επηρέασε την πορεία σας ο Ross Daly;

«Αν δεν υπήρχε ο Ross Daly πιθανότατα δεν θα είχα γίνει μουσικός. Δεν θα είχα ανακαλύψει τα μυστικά και τη μαγεία της μουσικής στα οποία με μύησε απλόχερα. Ούτε ίσως και την θέαση του όλου, κάτι που ήταν και είναι και το δικό του ζητούμενο για τις μουσικές παραδόσεις της ανατολής.»

Ο ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΛΥΡΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Π» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ Η λύρα, η τζαζ, η Δόμνα Σαμίου και ο Σωκράτης ΣινόπουλοςΈχετε μια πλούσια πορεία με ποικίλες συνεργασίες. Ποιες στιγμές ξεχωρίζετε;

«Οπωσδήποτε τα χρόνια της μαθητείας μου δίπλα στον Ross Daly και τη συμμετοχή μου στο συγκρότημά του Λαβύρινθος, τη συνεργασία μου επί είκοσι χρόνια με την αείμνηστη Δόμνα Σαμίου, τη συνεργασία με τον τσελίστα Jean – Guihen Queyras, το γαλλικό συγκρότημα παλιάς μουσικής L’ Achéron, τον λυράρη Derya Turkan, τον Αμερικανό σαξοφωνίστα Charles Lloyd, την Ελένη Καραΐνδρου και φυσικά τους τρεις φίλους και συνοδοιπόρους στο κουαρτέτο, Γιάννη Κυριμκυρίδη στο πιάνο, Δημήτρη Τσεκούρα στο μπάσο και Δημήτρη Εμμανουήλ στα τύμπανα με τους οποίους έχουμε βιώσει πολλές δημιουργικές στιγμές σε πρόβες, ηχογραφήσεις και συναυλίες τα τελευταία χρόνια.

Τι συμβουλή δίνετε στους φοιτητές σας; Πώς μπορεί ένας μουσικός σήμερα να καταφέρει να αναδειχθεί και να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στη μουσική σκηνή;

«Δύο πράγματα πιστεύω ότι είναι τα πιο σημαντικά. Πρώτα η μελέτη σε βάθος, στο αντικείμενό του ο καθένας. Αλλά δεν αρκεί μόνο να αναπαράγουμε κάτι που έκαναν οι προηγούμενοι όσο καλοί και αν είμαστε σε αυτό. Είναι απαραίτητη έπειτα η αναζήτηση και η διαμόρφωση του προσωπικού ήχου. Αυτό προϋποθέτει ελευθερία και ειλικρίνεια, με τον εαυτό μας κατ΄αρχάς. Να είμαστε ο εαυτός μας και να εκφραζόμαστε ως ο εαυτός μας και όχι αναπαράγοντας  κάποιον άλλον ή κάποιο άλλο στυλ μουσικής.»

Το κοινό είναι διαφορετικό μετά από δύο χρόνια πανδημία; Πιο διψασμένο;

«Η αλήθεια είναι πως ναι. Βέβαια και οι μουσικοί είμαστε εξ ίσου αν όχι περισσότερο διψασμένοι. Η ένωση πάντως που έχουμε βιώσει τόσο μεταξύ μας όσο και με το κοινό στις φετινές καλοκαιρινές συναυλίες που κάναμε είναι πρωτόγνωρη. Εύχομαι να συμβεί το ίδιο και στις 15 Σεπτέμβρη στο Αίθριο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.»

Εσείς πώς αξιοποιήσατε την περίοδο του εγκλεισμού;

«Όχι όσο δημιουργικά θα ήθελα είναι η αλήθεια, αλλά δεν το μετανιώνω. Είχα μάλλον την ανάγκη να κατεβάσω αρκετά τους ρυθμούς της ζωής μου. Το πολύ θετικό είναι ότι τώρα που επανέρχομαι στις δραστηριότητές μου συνειδητοποιώ ότι η περίοδος του εγκλεισμού με βοήθησε να διακρίνω καλύτερα ποιές από αυτές χρειάζομαι και με γεμίζουν περισσότερο και να τις ιεραρχήσω.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την μουσική, το κουαρτέτο κρατάει την πρώτη θέση.

Περιμένω κάθε φορά με μεγάλη ανυπομονησία τις συναυλίες μας»,

Ο ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΛΥΡΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Π» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ Η λύρα, η τζαζ, η Δόμνα Σαμίου και ο Σωκράτης ΣινόπουλοςΣυντελεστές:

Σωκράτης Σινόπουλος

| λύρα

Γιάννης Κυριμκυρίδης

| πιάνο

Δημήτρης Τσέκουρας

| μπάσο

Δημήτρης Εμμανουήλ

| τύμπανα

Ηχοληψία: Γιάννης

Σκανδάμης

Καλλιτεχνική Επιμέλεια:

Χρυσάννα Καρέλλη

Προπώληση Εισιτηρίων: Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 12€ (γενική είσοδος) και 8€ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) ξεκίνησε και το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:

  • Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00, τηλ. 2813409247)
  • Την ticketservices.gr, από εδώ.
  • Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης

Πακέτο εισιτηρίων: Αγορά πακέτου εισιτηρίων για τις τρεις ημέρες του Heraklion Jazz in Progress Festival με έκπτωση 10% επί του συνολικού κόστους. Η έκπτωση αφορά τα κανονικά εισιτήρια και εφαρμόζεται κατά την ταυτόχρονη αγορά εισιτηρίων στην ίδια συναλλαγή.

Δωρεάν στάθμευση για τους θεατές στο πάρκινγκ του ΠΣΚΗ.

Για τους θεατές των εκδηλώσεων, υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης στο υπόγειο πάρκινγκ του ΠΣΚΗ, κατά τη διάρκεια κάθε εκδήλωσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει