Λότζια και ΕΛΜΕΠΑ… φυτεύουν το “δενδρολόγιο”

240

Οι δυνατότητες σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το ΕΛΜΕΠΑ με σκοπό να γίνει αποτελεσματικός έλεγχος του αστικού πρασίνου και η διαμόρφωση «δενδρολογίου» τίθενται στο κάδρο της συζήτησης που θα έχει σήμερα η Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου κ. Ε. Στυλιανού με στελέχη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Στο μεταξύ χθες συγκροτήθηκε με απόφαση του Δημάρχου κ. Β.Λαμπρινού, η σύνθεση των μελών της διεπιστημονικής επιτροπής που καλείται σε πρώτη φάση να προχωρήσει στην αξιολόγηση των 40 υπεραιωνόβιων πεύκων που βρίσκονται στην πόλη.

Η όλη διαδικασία θα προχωρήσει σε συνεργασία με την υπηρεσία πρασίνου, η λειτουργία της οποίας ενισχύεται με την ενεργοποίηση της διεπιστημονικής επιτροπής η οποία θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Ωστόσο προτεραιοποίηση δίδεται σε ότι αφορά την αποτίμηση της εικόνας που εμφανίζουν τα παλαιά μεγάλα πεύκα της πόλης, τα οποία χρήζουν ειδικής φροντίδας. Στο πλαίσιο αυτό τα δέντρα θα αξιολογηθούν, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται και αν χρειάζεται η υποστήριξη τους.

Ο σχεδιασμός αυτός είναι απόλυτα εναρμονισμένος με σχετική παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 10-8-2016 που αφορούσε είχε αποφασίσει να καταβληθεί «κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να διασωθεί το μικρό πλέον απόθεμα πεύκων που έχει απομείνει στο Μασταμπά και που χαρακτηρίζει την ταυτότητα της γειτονιάς, να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στα υπάρχοντα πεύκα, με στόχο τη διατήρησή τους».

Επίσης βασικός στόχος του Δήμου είναι παράλληλα με όλη αυτή τη διαδικασία να γίνει η συγκρότηση δενδρολογίου πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το κάθε δέντρο θα έχει τη δική του καρτέλα που θα απεικονίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Από την πλευρά της Λότζια υπάρχει ήδη το υπόβαθρο για την καταχώριση όλων αυτών των στοιχείων σε ειδικό λογισμικό και αυτό που μένει είναι ένας νέος έλεγχος των περισσότερων από 12 χιλ δέντρων για να διαπιστωθεί ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν, αν εμφανίζουν προβλήματα και σε τι επίπεδο είναι η επικινδυνότητα τους.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή, ο Δήμος Ηρακλείου θα έχει στα χέρια του έναν πλήρη οδικό χάρτη των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της ασφάλειας των δημοτών και ταυτόχρονα για την καλύτερη δυνατή φροντίδα και τον εμπλουτισμό του πρασίνου στην πόλη.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής κλειστό τμήμα της λεωφόρου Δημοκρατίας

Στο μεταξύ σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Κυκλοφορίας και Συγκοινωνιών του Δήμου Ηρακλείου το τμήμα της Λεωφόρου Δημοκρατίας, από τη συμβολή της με την οδό Καποδιστρίου, έως τη συμβολή της με οδό Χρυσοστόμου, θα παραμείνει κλειστό μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές εργασίες για την πτώση του δέντρου που προκάλεσε το δυστύχημα στις 18 Αυγούστου και να γίνει η αποκατάσταση του οδοστρώματος.

Η εκτροπή της κυκλοφορίας γίνεται μέσω της οδού Καποδιστρίου και της Λεωφόρου Κνωσού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει