Δένδιας: Μπορείς να συζητήσεις με αυτή την Τουρκία;

253

Για τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με απόφοιτους και φοιτητές του Harvard Kennedy School, τους οποίους υποδέχτηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας τους έδειξε έναν χάρτη που παρουσιάζει η Τουρκία και ο οποίος εμφανίζει ελληνικά εδάφη, ακόμα και την Κρήτη, με κόκκινο χρώμα και αναρωτήθηκε αν αυτό είναι το σημείο εκκίνησης της συζήτησης της τουρκικής πλευράς, πώς είναι δυνατόν να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση.

«Αν η Τουρκία ξεκινάει από αυτή την άποψη, πώς θα μπορούσαμε να έχουμε μία καλή συνεννόηση;» ανέφερε συγκεκριμένα.

Στο μεταξύ, απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου “ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα” στην Ανατολική Μεσόγειο εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στον απόηχο του εντοπισμού του κολοσσιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα, ο Χουλουσί Ακάρ έκανε εκ νέου “το άσπρο μαύρο”, κατηγορώντας την Ελλάδα για… αδιαλλαξία και για ψεύδη.

Ο Ακάρ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “έχουμε δίκιο, και είμαστε δυνατοί επειδή έχουμε δίκιο. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι για να συνομιλήσουμε. Όμως, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί για να μην επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, της Τουρκίας και των 85 εκατομμυρίων πολιτών μας, ούτε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας και να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός”.

Χάρτη που περιλαμβάνει στο… κόκκινο μέχρι και την Κρήτη, έδειξε  ο Δένδιας στους σπουδαστές του Χάρβαρντ
Χάρτη που περιλαμβάνει στο… κόκκινο μέχρι και την Κρήτη, έδειξε ο Δένδιας στους σπουδαστές του Χάρβαρντ

Ο Δένδιας έδειξε τον προκλητικό τουρκικό χάρτη με “κόκκινα” τα νησιά και την Κρήτη σε φοιτητές του Χάρβαρντ- “Τι να συζητήσουμε”;

“Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έρχεται για συνομιλίες, δεν κάθεται στο τραπέζι, δεν ακούει, λέει συνέχεια ψέματα. Κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο και ένα ψέμα. Έχουμε βαρεθεί να το αποδεικνύουμε ότι είναι ψέμα” δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

“Όμως τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης πλέον τα βλέπουν κάποιοι Έλληνες πολιτικοί, απόστρατοι στρατηγοί και ναύαρχοι, ακαδημαϊκοί, ορισμένα στελέχη των Μέσων Ενημέρωσης και Έλληνες που έχουν κοινή λογική” συνέχισε, μάλιστα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, δηλώνει πάντως το Στέιτ Ντεπάρτμεντ μετά τις ανακοινώσεις της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μια τέτοια εξέλιξη θα προωθήσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, ενώ θα δυναμώσει τα θεμέλια για ενεργειακή ασφάλεια σε όλη την περιοχή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει