ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ: Θα πάρει χρόνο η έρευνα για το πεύκο

Στήριξη της οικογένειας ζητά η αντιπολίτευση

281

Η διαδικασία που προβλέπει την αυτοψία στον κορμό του πεύκου στο σημείο  της τραγωδίας, τον έλεγχο των κορμών που έχουν απομακρυνθεί και βρίσκονται σε χώρο του δήμου Ηρακλείου μέχρι και το τελικό πόρισμα των επιστημόνων, θα διαρκέσει αρκετές  ημέρες. Αυτό λέει στην «Π» αρμόδια πηγή που παρακολουθεί την πορεία των ερευνών για την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 51χρονου Παναγιώτη Μητρέλου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Π», οι τρεις πραγματογνώμονες που όρισε η αστυνομία, αλλά και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, όλοι τους δασολόγοι, δεν ξεκίνησαν ούτε χθες την έρευνά τους και είναι άγνωστο εάν ξεκινήσουν και σήμερα.

Το έργο των τεσσάρων επιστημόνων δεν είναι εύκολο, καθώς θα πρέπει να εξετάσουν όχι μόνο τα υπάρχοντα δεδομένα (κορμοί, κλαδιά, κοκ), αλλά ενδεχομένως θα πρέπει να προχωρήσουν και σε εκσκαφή για τη μελέτη των ριζών και του εδάφους, ενώ θα ζητηθούν να γίνουν και μια σειρά από εργαστηριακές αναλύσεις. Όλα αυτά τα δεδομένα προς εξέταση κάνουν πολλούς να εκτιμούν ότι τα τελικά πορίσματα θα χρειαστούν ίσως και έναν μήνα.

Την ίδια στιγμή, η κοινωνία του Ηρακλείου εξακολουθεί να περιμένει απαντήσεις στο ερώτημα, ποιος φταίει που ο 51χρονος έχασε τη ζωή του με αυτό τον τρόπο.

Ενώνουν τη φωνή τους

Ενώνουν τη φωνή τους παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου και ζητούν την πλήρη στήριξη της οικογένειας του αδικοχαμένου 51χρονου Παναγιώτη Μητρέλου, από την πτώση πεύκου στη Λ.Δημοκρατίας, στο Ηράκλειο, την προηγούμενη Πέμπτη. Με επιστολή τους οι παρατάξεις «Ηράκλειο 3.7.5», «Ηράκλειο –Ενεργοί Πολίτες», «Συνεργασία για το Ηράκλειο», «Συν+ Πράξη Δημοτών Ηρακλείου», «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ αξίζει» ζητούν τη ψυχολογική, ηθική και οικονομική στήριξη από την πλευρά του δήμου προς την οικογένεια Μητρέλου, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, με νόμιμες, διαφανείς, ευέλικτες και κυρίως αποτελεσματικές διαδικασίες, σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του 51χρονου πατέρα τριών παιδιών.

Η επιστολή

Αξιότιμε Πρόεδρε,

Με την υπό χρον. 22/08/2022 επιστολή μας ζητήσαμε την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να συζητήσουμε με   σεβασμό στη μνήμη του νεκρού συμπολίτη μας – πατέρα τριών παιδιών,  τα δύο εκ των οποίων είναι μαθητές και το μεγαλύτερο   άνεργο- τα θέματα  που αναδείχθηκαν για την ίδια την πόλη, την ασφαλή διαβίωση των πολιτών  και την οικογένεια του αδικοχαμένου συμπολίτη μας, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση που διαμόρφωσε η τραγική απώλεια  του πατέρα στυλοβάτη της, ουσιαστικά μόνη και  αβοήθητη.

Η υπόθεση, όπως ήταν αναμενόμενο ερευνάται ήδη από τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες θα αναζητήσουν απερίσπαστες τις  πιθανές ποινικές ευθύνες, πλην όμως, αυτό,  όπως είναι προφανές δεν καλύπτει τις τρέχουσες  πιεστικές ανάγκες μίας πολυμελούς οικογένειας η οποία αναίτια και απρόοπτα καλείται να αναπληρώσει το ούτως ή άλλως δυσαναπλήρωτο κενό που δημιουργεί η  απώλεια της πατρικής παρουσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται  ακόμη και για την  επιβίωση των μελών  της, πολλώ δε μάλλον για τις σπουδές και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Συνεπώς, ανεξάρτητα από την αναζήτηση και τον καταλογισμό  ή μη ευθυνών, ποινικών, αστικών  και πολιτικών, ο Δήμος Ηρακλείου, η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης,  έχουν (έχουμε) χρέος να στηρίξουν ηθικά  και ψυχολογικά, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, την οικογένεια του  θύματος, αλλά  πρωτίστως  με νόμιμες, διαφανείς, ευέλικτες και αποτελεσματικές διαδικασίες την οικονομική υποστήριξή των.

Το ασυνήθιστο αυτό γεγονός αναδεικνύει ταυτόχρονα την ανάγκη να αντιληφθούμε όλοι, έστω και καθυστερημένα, ότι τα προβλήματα της ανοχύρωτης, όπως αποδεικνύεται, πόλης μας, μπορούν να αντιμετωπισθούν   με   σοβαρό σχεδιασμό, ολοκληρωμένο  και ιεραρχημένο προγραμματισμό, ύστερα από υπεύθυνο διάλογο και όχι με ευκαιριακές, επικοινωνιακές πολιτικές και πρόχειρες  λύσεις, οι οποίες απλά επιβεβαιώνουν την παντελή έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου και προγραμματισμού και της πολυσυζητημένης αποτελεσματικότητας.

Ο δύσβατος και μοναχικός δρόμος που επέλεξε η Δημοτική Αρχή, βασισμένη στη μειοψηφία  του Δημοτικού Συμβουλίου, αγνοώντας ταυτόχρονα πλήρως τις προτάσεις και τη γόνιμη κριτική μας, αποδεικνύεται αδιέξοδος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη και τους πολίτες.

Η απώλεια του αδικοχαμένου συμπολίτη μας θα δικαιωθεί μόνον αν αποδείξουμε ότι αντιληφθήκαμε πράγματι τα μηνύματα του τραγικού αυτού συμβάντος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει