Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ “ΦΟΝΙΚΟ” ΠΕΥΚΟ: Ζητούνται απαντήσεις και… υπεύθυνοι

264

Μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ίσως έχουν μια πρώτη εικόνα για τους λόγους που το πεύκο στη λεωφόρο Δημοκρατίας εκριζώθηκε και σκότωσε τον 51χρονο Παναγιώτη Μητρελο. Τα πρώτα πορίσματα των ειδικών αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για τα αίτια της εκρίζωσης και της πτώσης του δέντρου.

Τα αποτελέσματα των επιστημόνων όποτε αυτά γίνουν γνωστά, θα ανοίξουν μοιραία και τον δρόμο για την απόδοση ευθυνών, εκεί όπου υπάρχουν. Θα δοθούν απαντήσεις στα πολλά αναπάντητα ερωτήματα που εξακολουθούν να στοιχειώνουν την υπόθεση και σίγουρα θα υπάρξουν σαφέστερες τοποθετήσεις από αρμόδιους που μέχρι στιγμής έχουν επιλέξει τον δρόμο της σιωπής…

Πάντως, όπως  έγραψε η «Π», από το Α Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου έχουν ληφθεί καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, υλικό από κάμερες και καταθέσεις συγγενών του θύματος. Μεταξύ των συγγενών που κατέθεσαν είναι και η σύζυγος του 51χρνου, η οποία κατά πληροφορίες, πέρασε το κατώφλι του Αστυνομικού Μεγάρου το Σάββατο και ζήτησε την ποινική δίωξη όσων ευθύνονται.

Επίσης από την πρώτη ημέρα ζητήθηκε από την Αστυνομία η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και το σχετικό αίτημα εστάλη στη Διεύθυνση Δασών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πολιτικός προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου, Μαρίνος Παττακός, διέψευσε ότι είχε γίνει καταγγελία και υποδείξεις για το συγκεκριμένο δέντρο ως προς την επικινδυνότητά του. Σημείωσε ότι «σε ό,τι αφορά την Πολιτική Προστασία του δήμου Ηρακλείου και τη Δημοτική Αστυνομία που καθημερινά δέχεται καταγγελίες για διάφορα προβλήματα καθημερινότητας, δεν είχε υποδειχθεί το συγκεκριμένο δέντρο από κανέναν».

Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι “εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι από την Υπηρεσία Πρασίνου, το συγκεκριμένο δέντρο, το τεράστιο αυτό πεύκο στη λ. Δημοκρατίας, το είχαν ελεγχθεί στις αρχές του καλοκαιριού, είχε περιποιηθεί και είχε κλαδευτεί μέσα στο πλαίσιο των κανόνων και των λειτουργιών που προβλέπει η νομοθεσία, καθόσον ο επόπτης του πρασίνου είναι και γεωπόνος που παρακολουθεί αυτά τα δέντρα».

Ο κ.Παττακός ωστόσο υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζεται το γεγονός, “είναι ένα τεράστιο γεγονός, ένα τραγικό γεγονός, σκοτώθηκε ένας άνθρωπος. Το δέντρο ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου, λογικό είναι και φυσικό η κοινή γνώμη να είναι ανήσυχη και να ζητάει ευθύνες και αυτές οι ευθύνες προκειμένου να αποδοθούν – αν υπάρχουν ευθύνες και όπου υπάρχουν – πρέπει να περιμένουμε με υπομονή την έρευνα η οποία έχει ξεκινήσει και δε θα αργήσει να ολοκληρωθεί όχι μόνο από την πλευρά του Δήμου”.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα τελικά πορίσματα

Ανακοίνωση

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό από την πτώση δένδρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας, για άλλη μια φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από την πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου με τραγικές συνέπειες για την υγεία έως και την ζωή των δημοτών. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Την πρώτη ευθύνη για τις περικοπές την έχει βέβαια η κυβέρνηση που από την άγρια φορολογία του λαού, δίνει ψίχουλα στις λαϊκές ανάγκες και άφθονο χρήμα στο κεφάλαιο. Τεράστια ευθύνη έχει όμως η ίδια η δημοτική Αρχή, αλλά και όλοι οι άλλοι συνδυασμοί της δήθεν αντιπολίτευσης στον Δήμο, καθώς αποδέχονται κάθε χρόνο τις περικοπές κονδυλίων και προσωπικού, κοροϊδεύοντας μάλιστα τον κόσμο ότι τάχα έτσι μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος!

Αυτή η διαχείριση, είτε ρίχνοντας πρόσθετα βάρη στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών, είτε αναθέτοντας σε ιδιώτες εργολάβους τις υπηρεσίες του Δήμου, οδηγεί σε ολοένα και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες όπως αυτές του πρασίνου, της καθαριότητας, της αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης, του οδικού δικτύου, των αναγκαίων ελέγχων και συντηρήσεων σε κτήρια του Δήμου, σε σχολεία κλπ. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανάγκη για επιστημονικό σχεδιασμό με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό.

Καλούμε τους δημότες και τους φορείς να απαιτήσουν από τον Δήμο, την περιφέρεια και την κυβέρνηση, σύγχρονες παροχές και υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες τους. Καμιά εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους μιας εξουσίας που βάζει πάνω απ’ όλα τα κέρδη του κεφαλαίου και την ανταποδοτικότητα, όπως γίνεται σήμερα.

Καλούμε να συσπειρωθούν και να παλέψουν μαζί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης των ατυχημάτων, για να πάρουν στα χέρια τους την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει