ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ: Τρέχουν για να παραδώσουν τον δρόμο

394

Δέκα μόλις ημέρες πριν από την εκπνοή της τρίτης κατά σειρά παράτασης για την παράδοση του νέου δρόμου Ηράκλειο – Μεσαρά, κανένας δεν μπορεί επίσημα να δεσμευθεί ότι ο δρόμος θα ανοίξει στο τέλος του καλοκαιριού και πριν από τον Σεπτέμβριο.

Η μοναδική  επίσημη πληροφόρηση που δίνεται από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και τον κ. Γιώργο Αγαπάκη είναι πως οι εργασίες προχωρούν σε τρία διαφορετικά σημεία του δρόμου ικανοποιητικά, ωστόσο επίσημη ανακοίνωση για το θέμα θα υπάρξει «μέσα στις επόμενες ημέρες».

Από πληροφορίες πάντως του αρμόδιου Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκύπτει ότι ο δρόμος θα ανοίξει αμέσως μετά το τέλος καλοκαιριού, αλλά ενδεχομένως να υπάρξει μια ολιγοήμερη καθυστέρηση, μίας έως το πολύ δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με πηγές μάλιστα από το Υπουργείο, τονίζεται πως τόσο η ηγεσία, όσο όμως και οι συναρμόδιοι φορείς και οι βουλευτές πιέζουν καθημερινά για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των εργασιών. Αναφέρουν μάλιστα πως οι διαδικασίες κινήθηκαν με τους πιο γρήγορους ρυθμούς που μπορούσαν να υπάρξουν σε δημόσιο έργο, επειδή ακριβώς έχει γίνει αντιληπτή η σπουδαιότητα παράδοσης του δρόμου.

Στο μεταξύ βέβαια, οι κυκλοφοριακοί φόρτοι στα απαρχαιωμένα εναλλακτικά δίκτυα προς Άγιους Δέκα και Μοίρες, αλλά και προς Γέργερη και Ζαρό, υπερβαίνουν κατά πολύ καθημερινά τα όρια των δυνατοτήτων τους. Εικόνες με δώδεκα ή και περισσότερα οχήματα σε ουρά, καθυστερήσεις λόγω κινήσεων λεωφορείων και τριαξονικών οχημάτων, αλλά και χρόνοι που υπερβαίνουν κατά πολύ τη μία ώρα για την απόσταση Ηράκλειο – Μοίρες, αποτελούν μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των όσων βιώνει η περιοχή από τον Μάρτιο.

Οι καθημερινές κινήσεις παράλληλα των βαρέων κι επαγγελματικών οχημάτων από και προς το Ηράκλειο, μετατρέπουν τη διαδρομή Ηράκλειο – Μεσσαρά σε καθημερινό γολγοθά. Οι σοβαρές επιβαρύνσεις στα κόστη μεταφοράς τόσο για τα προϊόντα των βιομηχανιών της περιοχής όσο και των παραγωγών κηπευτικών, έχουν ήδη δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, τα οποία δεν γνωρίζει κανείς πώς και κυρίως εάν μπορούν πλέον να επιλυθούν.

Δήμαρχοι

Την αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα μπορέσει να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην περιοχή εκφράζουν με δηλώσεις τους οι δήμαρχοι της Μεσσαράς.

Ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης
Ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης

«Κατανοούμε πως το πρόβλημα στο οδικό δίκτυο είναι πολύ μεγάλο, όπως κατανοούμε παράλληλα ότι με βάση τα όσα μας μεταφέρονται από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών γίνονται όλες οι προσπάθειες που απαιτούνται για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση του δρόμου» αναφέρει με δηλώσεις του ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης για να προσθέσει:

«Είναι γεγονός πως έχει υπάρξει ένα εύλογο διάστημα κλειστής οδού, που ασφαλώς έχει ταλαιπωρήσει κι έχει επηρεάσει την περιοχή της Μεσσαράς. Με βάση τις διαβεβαιώσεις όμως που έχουμε από το αρμόδιο Υπουργείο και τις συνεχείς επικοινωνίες μας, οι προσεγγίσεις που ακολουθήθηκαν, με στόχο βέβαια και την ασφάλεια παράδοσης του δικτύου, ήταν οι ταχύτερες δυνατές στην εκτέλεση του έργου και θα οδηγήσουν στην παράδοσή του εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί.

Ευχόμαστε πως αυτές οι δεσμεύσεις θα γίνουν πράξη και μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, θα έχουμε ένα ασφαλές έργο  για τους δημότες της Μεσσαράς και όσους χρησιμοποιούν το δίκτυο».

Ο δήμαρχος Γόρτυνας κ. Λευτέρης Κοκολάκης
Ο δήμαρχος Γόρτυνας κ. Λευτέρης Κοκολάκης

«Έχουμε τονίσει πολλές φορές την αναγκαιότητα της όσο το δυνατόν ταχύτερης αποκατάστασης της νέας Ε.Ο. Ηρακλείου – Μοιρών. Μετά από μια μακρά περίοδο, κατά την οποία η οικονομική – επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, ενώ έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και η καθημερινότητα των δημοτών μας και γενικότερα των κατοίκων της Μεσσαράς, ελπίζουμε ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί θα τηρηθεί και ότι ο δρόμος θα δοθεί άμεσα στην κυκλοφορία» αναφέρει από την πλευρά του ο δήμαρχος Γόρτυνας κ. Λευτέρης Κοκολάκης και προσθέτει:

«Κατανοούμε ότι πρόκειται για ένα έργο που παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες και ασφαλώς το ζητούμενο είναι να γίνει μια σωστή και ολοκληρωμένη παρέμβαση, ώστε να μην προκύψουν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουμε πλέον στο φθινόπωρο και λαμβάνοντας υπόψη και τη μεταβολή των καιρικών συνθηκών, θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και ότι οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα».

 

Παρέμβαση Μαμουλάκη

Παρέμβαση για το θέμα του επικείμενου ανοίγματος του δρόμου Ηράκλειο – Μεσσαρά, πραγματοποίησε ο τομεάρχης Ανάπτυξης κι Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.  Ο κ. Μαμουλάκης αναφέρεται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για παράδοση του δρόμου στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, ενώ ζητά να μάθει αν τελικά τα χρονοδιαγράμματα θα ισχύσουν ή θα αναθεωρηθούν για μία ακόμα φορά.

«Λίγες ημέρες πριν το προγραμματισμένο άνοιγμα του κάθετου οδικού άξονα Ηρακλείου – Μεσσαράς, η αγωνία κατοίκων και επισκεπτών κορυφώνεται» αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης και βουλευτής Ηρακλείου, ο οποίος και προσθέτει:  «Θα ισχύσουν αυτή τη φορά οι υπουργικές δεσμεύσεις που δόθηκαν σε κυβερνητικό βουλευτή για παράδοση του δρόμου στην κυκλοφορία στα τέλη Αυγούστου; Θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις;

Ή θα αποδειχθούν, ξανά, χωρίς αντίκρισμα. Το καλοκαίρι χάθηκε για τον νότο του Ηρακλείου, για τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή, για την ανάπτυξη του τόπου μας. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα παραπάνω. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε τις πιέσεις με κάθε διαθέσιμο μέσο, γι’ αυτό και στηρίζουμε τα σχετικά αιτήματα της Αυτοδιοίκησης και των φορέων του νομού Ηρακλείου που δεν ανέχονται άλλο εμπαιγμό».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει