ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΝΤΟΥΓΚΙΝΑ: Για “έγκλημα” μιλάει ο Πούτιν και δείχνει… Κίεβο

Θέση στην απόπειρα δολοφονίας του στενού του συνεργάτη, Αλεξάντερ Νούγκιν, που στοίχησε τελικά τη ζωή στην κόρη του Ντάρια Ντούγκινα, παίρνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρόεδρος χαρακτηρίζει την ενέργεια βομβιστικής παγίδευσης οχήματος «κατάπτυστο έγκλημα».

«Ένα κατάπτυστο, σκληρό έγκλημα έκοψε το νήμα της ζωής της Ντάρια Ντούγκινα, ενός λαμπρού, ταλαντούχου ανθρώπου, με αληθινή ρωσική καρδιά, ευγενική, αγαπητή, συμπονετική και ανοιχτή» αναφέρει μεταξύ άλλων σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα του ο Βλαντιμίρ Πούτιν που προσθέτει: «Δημοσιογράφος, επιστήμονας, φιλόσοφος, πολεμική ανταποκρίτρια, υπηρέτησε με εντιμότητα τον λαό και την πατρίδα, αποδεικνύοντας με τις πράξεις της τι σημαίνει να είσαι πατριώτης της Ρωσίας».

Υπενθυμίζεται ότι η 29χρονη οδηγούσε το αυτοκίνητο του πατέρα της, όταν αυτό εξερράγη, με ρωσικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε κάτω από το κάθισμα του οδηγού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ντούγκινα και ο πατέρας της επρόκειτο να επιστρέψουν με το ίδιο αυτοκίνητο. Ωστόσο, ο ίδιος τελευταία στιγμή αποφάσισε να ταξιδέψει ξεχωριστά, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Από εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει, ο άνδρας φαίνεται πως ήταν σε κατάσταση σοκ βλέποντας την κόρη του νεκρή.

Αμέσως ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία από τις ρωσικές Αρχές, με την FSB να ισχυρίζεται πως ο δράστης του εγκλήματος φέρεται να είναι πολίτης της Ουκρανίας, που διέφυγε στην Εσθονία.

Στο μεταξύ, ο πατέρας της 29χρονης χαρακτηρίζει τον θάνατο της τρομοκρατική ενέργεια του ουκρανικού ναζιστικού καθεστώτος.

«Ήταν μια όμορφη ορθόδοξη κοπέλα, πατριώτισσα, πολεμική ρεπόρτερ και φιλόσοφος. Οι ομιλίες και τα ρεπορτάζ της ήταν πάντα εμπεριστατωμένα και βασισμένα σε αποδείξεις. Ποτέ δεν κάλεσε σε βία και πόλεμο. Ήταν ανερχόμενο αστέρι, στην αρχή του ταξιδιού της. Οι εχθροί της Ρωσίας την σκότωσαν με κακία, κρυφά και αθόρυβα» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «οι καρδιές μας δεν λαχταρούν μόνο για εκδίκηση… χρειαζόμαστε τη νίκη».

Στην πρώτη αντίδραση του Κιέβου πάντως μετά τις κατηγορίες, ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαϊλο Ποντόλιακ κάνει λόγο για ρωσική προπαγάνδα και χαρακτηρίζει τις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας «οχιές».

«Η ρωσική προπαγάνδα ζει σε έναν φανταστικό κόσμο: Ουκρανή γυναίκα και το 12χρονο παιδί της θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την ανατίναξη του αυτοκινήτου της προπαγανδίστριας Ντούγκινα. Παραδόξως, δεν βρήκαν επί τόπου την «εσθονική βίζα». Οι οχιές στις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας ξεκίνησαν έναν ενδοφυλετικό αγώνα». Στο ίδιο μήκος κύματος, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος επανέλαβε τη Δευτέρα την άρνηση της εμπλοκής του Κιέβου στη βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο, υποστηρίζοντας ότι το θύμα και ο πατέρας της δεν ήταν στρατηγικά σημαντικές προσωπικότητες.

«Ποιος είναι ο λόγος για να το κάνουμε αυτό;» αναρωτήθηκε ένας από αυτούς, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο αξιωματούχος θεωρεί πως ο Ντούγκιν ήταν ο στόχος της επίθεσης και όχι η κόρη του, αλλά δήλωσε ότι δεν ήταν σημαντική ρωσική πολιτική προσωπικότητα ή πρόσωπο που λαμβάνει αποφάσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Δεν τον ξέρουν πολλοί άνθρωποι εδώ και κανείς δεν είχε ακούσει για την κόρη του» πρόσθεσε.

Ούτε ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε στην Ουκρανία ότι η δολοφονία ήταν έργο νέας οργάνωσης που ονομάζεται «Εθνικός Δημοκρατικός Στρατός» θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Πρόκειται για μια εικονική ομάδα, που επιδιώκει να τονώσει το προφίλ της ως αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «έργο επαγγελματιών», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η δολοφονία να είναι έργο της ρωσικής υπηρεσίας FSB.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει